De XTC is een icoon in het Giant-gamma en de modelnaam bestond al in de periode dat Rune Hoydal de wereldbeker mountainbike domineerde. De XTC is altijd al synoniem geweest van lichte en uiterst competitieve mountainbikes en met het vernieuwde gamma trekt Giant die lijn door.
Links de Giant XTC Advanced 29 1, rechts de XTC Advanced 29 2.
XTC Advanced SL versus XTC Advanced
Het vernieuwde gamma valt in twee reeksen uiteen: de XTC Advanced SL 29 en de XTC Advanced 29. Per fietsmaat is de carbon lay-up aangepast om er voor te zorgen dat zowel De Reus als Klein Duimpje een XTC krijgen die op eenzelfde manier rijdt en stuurt. Volgens Giant werd het comfort opgekrikt, zonder dat de stijfheid daaronder leed. Om de fiets nog wendbaarder en efficiënter te maken op de steeds technischere XC-omlopen werd de geometrie bijgespijkerd. De beide frames werden ontwikkeld voor gebruik met vorken met 100 mm veerweg en door de zitbuis een diameter van 30,9 mm aan te meten kan je ook een dropper post monteren. Uiteraard volgen de nieuwe fietsen de Boost standaard wat de inbouwbreedte van de wielen betreft en Giant zette de liggende en staande vorkpoten wat wijder uit mekaar om meer ruimte te creëren voor bredere banden. Alle Giant XTC fietsen worden trouwens geleverd op tubeless wielen en banden.
Links de XTC Advanced SL 0, rechts de XTC Advanced SL 1.
5 modellen van 1.699 tot 8.499 euro.
Het frame van de XTC Advanced SL weegt in maat medium slechts 920 gram, het frame van de XTC Advanced weegt in dezelfde maat 995 gram. Best een groot verschil met de vorige versie want het ‘oude’ XTC Advanced frame hing 1.259 gram aan de haak. De XTC Advanced is er in drie modellen waarbij de XTC Advanced 29 3 van 1.699 euro het instapmodel is terwijl de XTC Advanced 29 1 van 3.499 euro het gamma XTC Advanced fietsen aan de bovenkant aftopt. Wie voor een XTC Advanced SL gaat heeft slechts keuze uit twee modellen: de XTC Advanced SL 1 van 4.299 euro en de XTC Advanced SL 0 van 8.499 euro.
Alle Giant mountainbikes vind je hier.