Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuwste aanwinst Detroit: een opblaasbare wielerbaan

Detroit heeft sinds kort een nieuwe sportfaciliteit in de stad. En niet zomaar eentje: het gaat om een opblaasbare piste. In andere sporten zijn dergelijke hallen vrij gewoon, maar voor de wielerwereld is het, voor zover bekend, vrij uniek.

De houten baan van 166 meter moet het sporten in Detroit (Michigan) een boost geven. Binnen kunnen de pistiers zich uitleven, direct buiten de opblaasbare Lexus Velodrome is een vlak terrein waar onder meer joggers, wandelaars en skaters zich vrij kunnen bewegen. Het bijzondere complex komt van de hand van Dale Hughes, die in de Verenigde Staten meer wielerbanen heeft ontworpen.

Hughes is tevreden over zijn concept. Hij denkt ook dat inwoners van Detroit de sportfaciliteit massaal zullen omarmen. “Detroiters zijn gek op fietsen. Het is voor hen vooral een sportieve en sociale aangelegenheid. Nu hebben we daar iets aan toegevoegd: een coole locatie waar mensen plezier kunnen hebben in de baansport, die voor het gros van het publiek minder bekend maar aanlokkelijk is.”

De Lexus Velodrome heeft zo’n 3,6 miljoen euro gekost. Volgens Hughes is een opblaasbare hal met zo’n kostenplaatje ook interessant voor andere landen en steden die het baanwielrennen willen aanjagen. Op internet circuleren kostenramingen van stenen pistes. De olympische baan in Londen (2012) zou 114 miljoen euro gekost hebben. Die voldoet dan uiteraard meteen aan de olympische standaarden. De baan in Detroit niet.