Deel dit artikel:

Nieuw van Cannondale: Lefty Ocho en F-Si

Achttien jaar nadat Cannondale de mountainbikewereld op z’n kop zette met de Lefty, doen de Amerikanen dat nu met de alweer achtste versie van hun unieke voorvork opnieuw. Want de Lefty is nog altijd een ‘single sided fork’ voorvork, maar hij evolueert nu ook naar een ‘single crown’ vork. Nee, veel kunnen ze volgens ons nu niet meer weglaten…

Achttien jaar geleden vroegen een paar Cannondale-ingenieurs zich af of een Moto FR downhillvork ook nog zou werken mochten ze hem in twee hakken en nog maar één vorkpoot zouden overhouden. Het experiment lukte en de Lefty was geboren. Om de vork structureel stijf genoeg te houden opteerden de ingenieurs evenwel voor een ‘double crown’ voorvork wat evenveel wil zeggen dat de enkele voorvork met een kroonplaat boven de balhoofdbuis en met een kroonplaat onder de balhoofdbuis aan het frame werd bevestigd. Met aparte looks (noem het een beetje ‘industrieel’ en een paar minpunten tot gevolg, vooral de ongelijke stuuruitslag links en rechts was niet zo handig. Met de Lefty Ocho gaat Cannondale nu nog een serieuze stap verder en werd de bovenste kroonplaat overboord gegooid zodat de eerste enkelzijdige upside down mountainbikevork met enkele vorkkroon ontstond.

Voor de ontwikkeling van de Lefty Ocho plukte Cannondale een aantal ingenieurs bij gerenommeerde veringfabrikanten zoals Fox en Rock Shox weg, met voormalige Rock Shox ingenieur Jeremiah Boobar als hoofd. Drie jaar nam de ontwikkeling van de Lefty Ocho in beslag en intern is alles anders. Het resultaat is een vederlichte vork (1.446 gram voor de Ocho Carbon en 1.735 gram voor de Ocho Alloy, allebei met 100 mm veerweg) die uitpakt met een verbluffende souplesse, met dank aan de combinatie van naald- en glijlagers. Dankzij de tapse balhoofdbuis (1 1/8” bovenaan en 1,5” onderaan) is de Lefty Ocho compatibel met alle soorten frames, al zullen de niet-Cannondale rijders wat geduld moeten oefenen. De productiecapaciteit is immers beperkt zodat de Lefty Ocho vorken voorlopig enkel gemonteerd zullen worden in de nagelnieuwe Cannondale F-Si hardtail die samen met de Lefty Ocho in Albstadt werd voorgesteld. Wanneer de Lefty Ocho los verkrijgbaar zal zijn en wat ie moet kosten communiceert Cannondale nog niet. Om de werking van de voorvork bevattelijk te maken ontwikkelde Cannondale een gave Augmented Reality app die ook het onderhoud van de vork en de bestelling van vervangonderdelen vergemakkelijkt.

Vier jaar na de eerste Cannondale F-Si carbon hardtail is er nu de opvolger die -u raadt het nooit- nog lichter en stijver is dan zijn voorganger. Het Hi-Mod frame van de duurste fietsen weegt 900 gram en is daarmee 80 gram lichter dan zijn voorganger, het Standard Mod frame tikt af op 1.100 gram. Gemaakt van Ballistec Carbon moet het frame niet alleen licht, maar ook duurzaam zijn want in het moderne cross-country mountainbiken gaat het er ruig aan toe met almaar technischer wordende omlopen. Door de buisdiameters te vergroten voor de grotere fietsen, is de F-Si in alle maten even stijf. De zadelpen wordt voortaan met een interne wig in het frame geklemd waardoor de pen verder uit het frame zit en dus meer kan flexen. Cannondale hield de achtervork zo kort mogelijk voor veel grip en een maximale wendbaarheid van het achterframe, in combinatie met de Lefty werd de geometrie van het voorframe opnieuw bekeken om de technischere passages gemakkelijker door te komen. De stuurpennen werden korter en de sturen breder, Cannondale monteert standaard een 760 mm breed stuur. In S, M, L en XL is de F-Si een 29” fiets, in XS is het een 27,5” fiets met uiteraard een naar die wielmaat aangepaste Lefty Ocho. Voor de achtertrein houdt Cannondale vast aan het Ai (Asymmetric Integration) waarbij de aandrijving zes millimeter naar buiten wordt verplaatst om de achtervorken toch kort en de ruimte voor de achterbrand groot te kunnen houden. In de F-Si is er rond 2,35” banden nog een zee aan ruimte. Voor de montage van het achterwiel koos Cannondale voor het Speed Release systeem dat de sterkte en precisie van een steekas combineert met de snelheid en het gemak van een snelsluiting.

De F-Si komt in zeven modellen waarvan het instapmodel (de F-Si Carbon 5 van 1.999 euro, de enige met een klassieke Rock Shox Reba vork) pas in juli aan het gamma wordt toegevoegd. Voor de goedkoopste F-Si (de Carbon 4) moet je 2.799 euro neertellen, om de F-Si Hi-Mod World Cup van 8.499 euro te kunnen kopen zal je meer dan één wereldbekerwedstrijd moeten winnen.

De volledige test van de Lefty Ocho en de Cannondale F-Si lees je in Grinta! 68

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE