Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuw mountainbikenetwerk Nationaal Park Hoge Kempen

Goed voor 160 km fietsplezier, inclusief allereerste marathonroute (van 80 km).

Vorige week werd in Maasmechelen officieel het nieuwe mountainbikenetwerk van de Hoge Kempen geopend. Honderden bikers reden één van de tochten die de provincie Limburg organiseerde in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos en de 7 deelnemende gemeenten waar het netwerk doorheen loopt.

Het Nationaal Park Hoge Kempen had al een langeafstandswandeling maar is nu ook het ideale decor gebleken voor een nieuwe sportieve uitdaging, namelijk een bikemarathon. Omdat lange afstanden steeds meer in trek zijn bij mountainbikers, werd er in het Nationaal Park werk van gemaakt. Met één lange onafgebroken route van 80 km, de eerste in Vlaanderen, krijgen ook gevorderde bikers een bijzondere ‘challenge’. De route loopt van Opoeteren in het noorden tot Lanaken in het zuiden en passeert onderweg diverse gemeentegrenzen, en daarmee ook tal van landschappen en bossen.

Liefst 98% van de route loopt langs onverharde paden en in het traject zitten ook verschillende pittige hellingen en uitdagende afdalingen.

Het verdere mountainbikenetwerk doorkruist een uniek natuurgebied van 5750 hectare dat voornamelijk uit naaldbossen bestaat maar ook uit heide met landduinen en vennen. De steilrand, ontstaan door de overgang van de Maasvallei in het Kempisch plateau, zorgt ervoor dat er hoogteverschillen zijn tot wel 45 meter, en dat betekent op sommige plekken dat er flink geklommen en gedaald kan worden.

Het Agentschap Bos en Natuur leverde belangrijke inspanningen om gevarieerde en attractieve paden beschikbaar te maken voor mountainbikers, in evenwicht met de natuurwaarden en overige recreatieve routes.

Natuurlijk zijn er zowel voor de beginnende als voor de ervaren mountainbikers verschillende mogelijkheden om van de natuurpracht in de Hoge Kempen te genieten. Er zijn startplaatsen voor de verschillende routes in Opoeteren, Dilsen-Stokkem, Eisden, Maasmechelen, Lanaken, Zutendaal, As en Genk.

Op www.limburg.be/mountainbikenetwerken vind je meer specifieke informatie.

Gerelateerde artikels