Deel dit artikel:

Nieuw mountainbike-rubber van Michelin

Michelin introduceert de nieuwe XC2 en XC reeksen met mountainbanden voor crosscountry. Ze zijn op het hoogste niveau van de wedstrijdsport ontwikkeld en worden door het KMC Orbea-team gebruikt.

Alle banden in de nieuwe Michelin Racing Line hebben eenzelfde rubbercompound voor het loopvlak en eenzelfde karkasontwerp. Ze bieden rijders die, tijdens races of bij intensief recreatief gebruik, op zoek zijn naar de ultieme prestaties volgens Michelin het ideale compromis tussen grip, bestendigheid tegen beschadigingen, levensduur, rolweerstand, en gewicht. Dit resultaat is behaald door de inzet van de volgende twee Michelin technologieën:

  • GUM-X: zorgt voor een ideaal compromis tussen grip en rolefficiëntie. Een eersteklas rubbercompound die de levensduur van de band verbetert en een goede grip op natte ondergrond biedt bij crosscountry-gebruik.
  • CROSS SHIELD2: is een bi-karkas technologie met een optimale verhouding robuustheid/gewicht, minder rolweerstand, een betere handling bij een lagere bandenspanning, en een verminderd flexeffect voor snelle crosscountry-rijders. Een vezel met een hoge densiteit, van hieldraad tot hieldraad, zorgt voor een betere bescherming tegen lekrijden. Daarbij beperken karkaslagen van 4×150 TPI ter hoogte van de velg het risico op lekrijden.

Voor de minder veeleisende rijders, die enkel voor het plezier crosscountry rijden en van hun mountainbike willen genieten, zijn er de banden in de nieuwe Michelin Performance Line. Opnieuw voor de eenvoud wordt voor deze banden één rubbercompound en één karkasontwerp gebruikt om zo een uitstekende prijskwaliteitverhouding te kunnen bieden.

Ook bij deze banden is de GUM-X technologie toegepast, met in dit geval twee verschillende rubbercompounds voor het loopvlak: centraal een harder rubber om sneller te kunnen rijden en op de schouders een soepeler voor meer grip in bochten.

Het karkas is gemaakt van een vezel met een hoge densiteit en drie lagen van 60 TPI die veel weerstand bieden tegen lekrijden.

Verschillende ontwerpen

Er zijn verschillende ontwerpen voor het loopvlak zodat de bandenkeuze goed kan worden afgestemd op de rijomstandigheden en het terrein.

JET XC2: een snellopend loopvlak met lage profielblokken voor tractie, afremmen op rechte stukken, en grip in bochten op harde en compacte ondergrond. Dit is de favoriete band van Victor Koretzky van het KMC Orbea-team (enkel beschikbaar in de Racing Line).

FORCE XC2: een loopvlak dat grip biedt op verschillende types van ondergrond en terrein. De verlengde blokken in het midden zorgen voor rol-efficiëntie terwijl de progressieve laterale blokken zekerheid bieden in bochten. Dit is het favoriete ontwerp van het KMC Orbea-team tijdens het raceseizoen 2021 (beschikbaar in de Racing Line en Performance Line).

WILD XC: een loopvlak voor maximale grip en tractie op zacht en gemengd terrein. De ver uit elkaar geplaatste blokken in het midden optimaliseren het zelfreinigend vermogen in modderige omstandigheden. De progressief geplaatste laterale blokken verbeteren de veiligheid in bochten (beschikbaar in de Racing Line en Performance Line).

Al deze nieuwe banden zijn vanaf februari 2022 in 29″ beschikbaar in de handel.