Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Niet te missen beklimming: Monte Grappa (video)

Geschiedenis en sportiviteit komen samen in Veneto.

Als je een bekende, roemruchte Italiaanse beklimming moet noemen, dan komen waarschijnlijk al snel namen als de Stelvio, Mortirolo en Gavia naar boven. Eentje die minstens zo fameus is, is de Monte Grappa. Niet alleen vanwege zijn wielergeschiedenis, maar ook om zijn betekenis tijdens de oorlog. Mike Cotty van Col Collective maakte een prachtige video op de bergflanken.

Monte Grappa is een legendarische col. Historie, drama en een schitterende natuurpracht komen samen op een loodzware beklimming die in het rijtje ‘buitencategorie’ past. De Italiaanse berg licht in de noordoostelijke regio Veneto, aan de voet van de Dolomieten. 

De beklimming was het decor van drie slagen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De troepen van Oostenrijk-Hongarije probeerden hier het Italiaanse leger te verslaan en zo de Povlakte te bereiken. Het bleken vergeefse pogingen. Er vielen duizenden soldatenlevens te betreuren. Er rusten meer dan 12.600 Italiaanse en bijna 10.300 Oostenrijkse soldaten op de Monte Grappa. In de jaren dertig is er een monument en ossuarium ter nagedachtenis gebouwd. 

Cotty fietst naar de top van de Monte Grappa en komt onderweg verscheidene oorlogssporen en gedenkplaatsen tegen. De wielrenner realiseert hoe groot het contrast is tussen toen en nu: zo heftig als de omstandigheden destijds waren, zo vredig is het er vandaag de dag. Met deze videoreportage geeft Cotty de geschiedenis door aan volgende generaties.

mg1.jpg

Hoe triest de historie ook is, Monte Grappa is en blijft een fantastische sportieve uitdaging voor wielrenners. Je kunt het bergmassief vanuit meerdere kanten bedwingen: drie vanuit het noorden (Cismon, Caupo en Seren), vijf vanuit het oosten (Alano di Piave, Pederobba, Cavaso, Possagno en Paderno) en twee vanuit het zuiden (Semonzo en Romano d’Ezzelino). Die laatste twee passeren het romantische stadje Bassano del Grappa.

In de video hieronder zien we de beklimming vanuit Semonzo. Net als vrijwel alle andere beklimmingen is dit een serieuze test. De klim is meer dan 18 kilometer lang, onderweg overwin je 1.530 hoogtemeters en het gemiddelde stijgingspercentage ligt op 8,3 procent. Direct vanuit het begin is het al meteen stevig klimmen geblazen. In 2014 hield de Giro d’Italia hier nog haar tijdrit. Nairo Quintana zegevierde.