Deel dit artikel:

Niels Albert is een tijger

Neen, je hoeft niet altijd te geloven wat er in de kranten staat. Zeker niet in dat ene rubriekje dat ‘horoscoop’ heet en dagelijks volgeschreven wordt door – zo ben ik haast zeker – een ongetrouwde tante die voor haar ongetwijfeld vet betaalde verzinsels nog een spaarpotje bijeen hoopt te krijgen voor een laatste facelift en een liposculptuur van buik en billen. Het moge duidelijk wezen: aan astrologie hecht ik weinig belang, laat staan aan glazen bollen, handopleggingen, Chinese dierenriemen of de verruiming van het zelfbeeld door het slurpen van rozenbottelthee of het snuiven van wierook in een visionaire trance van psychedelische muziek… Het tot tranen toe bewogen gevoel van kosmische leegte is mij vreemd. En om mij energetisch op te laden en een innerlijk evenwicht te vinden hoef ik mijn centen niet te vergooien aan dure cursussen Tai Chi of selfmanagment, mij evenmin toe leggen op de studie van het globale karma noch mij te verdiepen in de intrapsychische axenroos. Met een Chablis (Fillon & Fils, Saint-Bris-le-Vineux) en een gerust geweten raak ik ’s avonds ook best in slaap.

Maar het toeval is de wereld lang niet uit. Krijg ik toevallig en geheel onvrijwillig toch wel een soortement handleiding voor kaartleggers in handen zeker! Een boekje waarin de link wordt gelegd tussen de wondere symboliek van speelkaarten, geboortedata, geest en bewustzijn. En jawel, in een zwak moment besluit ik enig licht in de duisternis te laten schijnen en bijvoorbeeld bij 5 februari te kijken, verjaardag van ene Niels Albert. Zijn persoonskaart blijkt schoppenacht te zijn. Positieve eigenschappen: verstandig, wilskrachtig, behagend, snel. En, wat zegt het boek, als deze mensen in hun kaarten laten kijken? “Niet te stuiten ga je recht op je doel af met ongecontroleerde emoties of koele berekening als drijfveer. Je slaagt waar anderen falen…”

Kijk eens aan, was ik aan een biografie over Albert begonnen, dan had ik het niet beter kunnen omschrijven. Allé vooruit, even piepen bij 10 augustus, geboortedag van Bart Wellens. Persoonskaart: klaverenboer. Positieve eigenschappen: rechtvaardig, sociaal, trots, sterk. “Toewijding is je devies en ankerpunt. Je gevoel voor humor en je kwinkslagen bezorgen je veel vriendschap. Ondanks je opvliegende aard ben je toch een gevoelige natuur.” Bij 17 juni en Sven Nys: “Plichtsbewust, gepassioneerd, betrouwbaar.” Ik vrees dus dat ik mijn standpunt over occulte magiërs en mythische tekens zal moeten herzien. Vooral omdat ik, spijts die ouwe tante, daarbovenop toch ook eens de Chinese dierenriem ben gaan raadplegen. Bij 1986, het geboortejaar van Niels Albert hoort blijkbaar een tijger. Een tijger heet energiek, gevoelig, heldhaftig, onverschrokken maar ook ijdel te zijn. Wel wel, als dat niet over de wereldkampioen cyclocross gaat, dan weet ik het ook niet meer!

Toch nog eens die horoscoop proberen? 5 februari, dat is de Waterman. En diens energie “staat voor de behoefte om de aardse beperkingen te overstijgen om zo door grenzen heen te breken. Trefwoorden: authentiek, strevend naar vrijheid, onconventioneel, rusteloos, onnavolgbaar en onvoorspelbaar, gelovend in het onmogelijke, …”

Ja vooringenomen heer, kom maar tot inkeer. Zal ik die betweterige ouwe tante toch maar mijn excuses aanbieden en het recht opeisen om levenslang van mening te mogen veranderen? (En zeggen dat mijn geboortedatum samen valt met die van Kevin Hulsmans – en verder ook met deze van de zeer illustere ex-coureurs Jim Van de Laer, Ron Kiefel en de ‘would be’ renner Guy Verhofstadt. Al doet dit laatste hier helemaal niets ter zake…

(Patrick Cornillie, Grinta! 16, 2009)