Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nederlandse veiligheidsorganisatie: ‘Meld drukke fietspaden’

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft een meldpunt waar ontevreden fietsers hun klachten kwijt kunnen over onveilige fietspaden die in de spits onvoldoende capaciteit hebben. Dit benadrukt de organisatie na onderzoek waarin afgelopen week naar voren kwam dat Nederlandse fietsers vaker voor alternatieven kiezen omdat de paden overvol zijn.

Een kwart van alle fietsers vindt het te druk op de fietspaden en voor 10 procent van de fietsers is het de reden om de fiets te laten staan en te reizen met de auto of het openbaar vervoer. Of later te vertrekken of om te rijden om de fietsfiles te mijden. Uit een flitspeiling van VVN dit jaar blijkt dat bijna de helft (45 procent) van de Nederlanders wel eens een andere route neemt dan ze eigenlijk zouden willen vanwege de veiligheid.

Met name in de grote Nederlandse steden is het fietsgebruik sinds 2005 toegenomen met gemiddeld bijna 11 procent. Een onderzoek onder 2.000 fietsers geeft aan dat zij zich met name storen aan de overvolle fietspaden. Een grote ergernis vormt het gedrag van fietsers die bijvoorbeeld met drie personen of meer naast elkaar fietsen en daardoor geen rekening houden met andere weggebruikers.

VVN vindt het doodzonde dat de fiets aan zijn eigen succes ten onder lijkt te gaan. “Fietsen is onderdeel van onze cultuur en dat moeten we veilig kunnen blijven doen, óók in de spits. Maar dat niet alleen. Fietsen is gezond en van groot belang voor de mobiliteit van weggebruikers. Kinderen doen door veel te fietsen de zo belangrijke verkeerservaring op. Ouderen behouden hun vrijheid als ze kunnen blijven fietsen. Maar dat moet dan natuurlijk wel veilig kunnen”, laat VVN vandaag weten.

Meld onveilige fietspaden
VVN roept iedereen op om locaties waar het niet veilig is op het fietspad, te melden. Mensen kunnen daarvoor terecht bij het Participatiepunt van VVN, via participatiepunt.vvn.nl. VVN helpt de melders en de gemeenten om dergelijke situaties veiliger te maken.