Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nederlandse oud-baanrenner rijdt 124,73 kilometer per uur in Amerikaanse woestijn

Winst en wereldrecord in World Human Powered Speed Challenge naar Canada.

Voormalig olympisch schaatser en baanwielrenner Jan Bos heeft in de Nevadawoestijn in de Verenigde Staten op een fiets een snelheid van 124,73 kilometer per uur bereikt. Die prestatie was zondag goed voor een vierde plek in de zogeheten World Human Powered Speed Challenge. Bos zette die prestatie neer met zijn team van studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam.

Bos (41), de oudere broer van Theo Bos, reed de challenge met de Velox 6 (zie de foto hiernaast). Dat is een aerodynamische hightech ligfiets. Het parcours bestond uit een tien kilometer lange, kaarsrechte weg door de woestijn. De World Human Powered Speed Challenge was uiteindelijk een prooi voor de Canadees Todd Reichert. Hij reed met 144,15 kilometer per uur en verbrak daarmee het wereldrecord.

“Jan Bos was in goede vorm en de techniek werkte perfect, maar helaas was de wind ons niet gunstig gezind voor een wereldrecord”, aldus teammanager Hugo Lambriex tegenover het ANP. In 2013 was het Nederlandse studententeam wel in staat om dat record te grijpen. Dat jaar reed Sebastiaan Bowier 133,78 kilometer per uur.

Gerelateerde artikels