Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

MTB-aandrijving: enkel of dubbel?

Sinds de introductie van de Eagle 1 x 12 onderdelengroep is Sram er heilig van overtuigd dat één kettingblad de norm moet worden voor mountainbikers. Verschillende framefabrikanten volgen dat idee en monteren zelfs geen voorderailleurnokken meer. Shimano biedt zowel 1 x 11 als 2 x 11 aan en waarschuwt dat er niet één waarheid is in deze discussie.

Een kwestie van bereik

Shimano vergelijkt op de site enkel het bereik van 1 x 11 met 2 x 11 en gaat dus voorbij aan het grotere bereik van de Sram Eagle 1 x 12 aandrijving. Met diens 10 – 50 cassette kom je logischerwijs aan een bereik van 500%. Combineer je een 2 x 11 34/24 crankstel met een 11-42 cassette, dan kom je aan een bereik van 541% wat meer is, maar tegelijk ook niet extreem veel meer.


Elk zijn waarheid

Toch is Shimano er van overtuigd dat voor een aantal mountainbikes 2 x 11 nog altijd de betere keuze is. Vooral marathonrijders die niet weten wat voor terrein ze voor de wielen geschoven krijgen zijn gebaat met een 2 x 11 aandrijving omdat ze dan alle zones kunnen rijden, zowel bergop als bergaf. Fiets je constant eenzelfde rondje, dan heb je aan één kettingblad genoeg en kan je de grootte van dat kettingblad kiezen in functie van het rondje dat je altijd rijdt. Omdat evenwel geen twee types fietsers identiek zijn, creëerde Shimano op drivetrainadvice.shimano.com een tool om uit te vogelen of 1 x 11 dan wel 2 x 11 de betere keuze is voor jou. Al beseffen ze bij Shimano ook dat het niet meer is dan een advies want … ‘There is no single truth’ als het op de keuze van je aandrijving aankomt. Voor- en nadelen heb je altijd.