Deel dit artikel:

MNSTRY-sportvoeding: Vlot verteren, beter presteren

De afgelopen jaren sloop de sportvoeding van MNSTRY binnen in het hoogste niveau van het wielrennen. Oprichter Robert Gorgos heeft zelf een bescheiden carrière als profrenner achter de rug, maar gooit tegenwoordig vooral hoge ogen als voedingsdeskundige bij het team van Bora-hansgrohe. Het is daar dat hij zijn eigen merk met succes kon uitrollen.

De eerste tests met de sportvoeding van MNSTRY binnen het team gebeurden in 2022 nadat Robert Gorgos eerst al een drietal jaren uitvoerig experimenteerde met verschillende producten, samenstellingen en zelfs verpakkingen. De introductie in het team gebeurde onder de radar, want Bora-hansgrohe had toen nog contractuele verplichtingen ten aanzien van een andere sportvoedingsproducent. Vanaf 2023 werd MNSTRY een officiële partner van het team. Of Jai Hindley de Giro d’Italia van 2022 dus won op voedingsproducten van MNSTRY, kan niet bevestigd worden. In de editie van 2024 is het trouwens niet enkel Bora-hansgrohe dat gebruikmaakt van de producten van MNSTRY. Ook Tudor Pro Cycling Team deed beroep op MNSTRY om hun eerste grote ronde succesvol af te ronden.

Gezondheidsfilosofie

Wat wel zeker is, is dat MNSTRY een duidelijke filosofie heeft. “Gezondheid komt op de eerste plaats”, legt oprichter Robert Gorgos de filosofie van MNSTRY uit. “Daarnaast richten we ons op één belangrijke vraag, namelijk wat nodig is om te presteren en om plezier te hebben. Daarbij is het belangrijk dat ons product goed is voor het microbioom (het geheel aan micro-organismen in het spijsverteringsstelsel, red.) met een vlotte vertering als gevolg, en niet schadelijk voor de tanden of de gezondheid”, benadrukt Robert, die van oorsprong een gediplomeerd trainer is, maar nadien voedingsleer ging bijstuderen. In eerste instantie om zelf beter te worden, maar later begon Robert zijn kennis in te zetten om renners te begeleiden, waarna hij werd opgepikt door het team van Bora-hansgrohe.

Driehoeksverhouding

“Toen ik begon bij het team, was ik de eerste nutritionist in het team, intussen zijn we met drie. Dat betekent dat elke voedingsdeskundige een tiental renners van het team persoonlijk begeleidt. Net zoals we in het team verschillende trainers hebben die elk een deel van de renners opvolgen. Er ontstaat op die manier als het ware een driehoeksverhouding tussen renner, trainer en nutritionist,” vertelt Robert, die daarnaast ook nog verantwoordelijk is voor het volledige logistieke luik omtrent voeding binnen het Bora-hansgrohe-team.

Voeding als bepalende factor

Op het vlak van voeding zijn er heel wat winsten te boeken, dat beseffen meer en meer teams. “Je kan van een ezel geen koerspaard maken, maar voeding is wel degelijk een bepalende factor die het verschil kan betekenen tussen het winnen of verliezen van een grote ronde. Als je spijsvertering hapert, kost je dat extra energie. Diezelfde energie kan op dat moment niet gebruikt worden voor je inspanning of het herstel nadien.” En dan spreekt Gorgos niet over zogenaamde ‘marginal gains’, maar wel over wezenlijke verschillen. “Maagproblemen zijn tijdens een grote ronde vaak het begin van het einde”, klinkt het stellig. “Maar bij de ontwikkeling van onze producten stellen we onszelf ook steeds de vraag of we die zelf drie weken aan een stuk zouden kunnen eten of drinken.”

Dynamisch gegeven

“Het is heel gemakkelijk om een verkeerde inschatting te maken van de noden van je lichaam. Zowel over- als onderschattingen hebben nefaste gevolgen. Van gewicht bijkomen tot het vasthouden van overtollig vocht. Aan de hand van powermeters weet je wel hoeveel output een renner levert, maar de weersomstandigheden hebben ook steeds nog een effect op het lichaam. Net zoals het type inspanning. We blijven onze voeding ook verder verfijnen op het vlak van het vezelgehalte. Eigenlijk is die zoektocht naar de perfecte sportvoeding dus nooit afgerond. Er blijft een groot verschil tussen grote rondes en de voorjaarswedstrijden. De manier van koersen is ook dusdanig veranderd, waardoor ook de voedingsgewoontes noodgedwongen moeten volgen.” Daarmee doelt Robert Gorgos op het feit dat de MVDP’s en Pogacars van deze wereld de koers al openbreken op 150 kilometer van de meet, terwijl er vroeger na het ontsnappen van de vroege vlucht in het peloton drie uur gezapig werd gereden.

Unit system

Om de inname van koolhydraten makkelijk te kunnen bijhouden, werkt MNSTRY met een zogenaamd ‘unit system’. “Dat houdt in dat elke unit 40 gram koolhydraten bevat”, geeft Robert duiding. “1 gel, 1 chew bar of 1 bidon van 500 ml sportdrank, geeft telkens 40 gram. Die zaken kan je als sporter combineren om tot een inname van 120 gram koolhydraten per uur te komen.” Om het voor de renners nog makkelijker te maken, introduceerden Robert en zijn team een software-applicatie. “De renners moeten niet langer nadenken. In samenwerking met de diëtisten en de koks van de ploeg hanteerden we een wetenschappelijke benadering waarbij we uitgebreid de metabolische profielen van de renners in kaart brachten. Zowel tijdens trainingen, wedstrijden als in herstelperiodes. Dankzij deze opgedane inzichten, vertelt de app de renners wat en hoeveel ze tot zich moeten nemen.”

Ook voor de gewone man/vrouw

Maar zowel de Fuel Calculator op de website van MNSTRY als de producten zelf zijn ook perfect bruikbaar voor de amateursporter. “De insteek blijft dezelfde. Gezondheid is absoluut prioritair. Daarnaast beschikken granfondorenners tegenwoordig ook allemaal over een powermeter, waardoor ze goede inschattingen kunnen maken van hun verbruik. Maar zij hebben vaak nog een grotere uitdaging dan profrenners, aangezien ze het fietsen combineren met een normaal leven en een job. Net daarom is het eens zo belangrijk voor zulke fietsers dat ze de juiste voeding gebruiken om goed te herstellen van hun trainingen”, benadrukt Robert Gorgos om af te sluiten waarom ook amateurs gebaat zijn bij het gebruik van de producten uit het gamma van MNSTRY.

Meer info op de website van MNSTRY >>

Met de code GRIMNS20 krijg je 20% korting op de tasting box van MNSTRY >>