Deel dit artikel:

Minder zwaar, meer tijdwinst

Licht, lichter, lichtst. Voor sommige wielrenners is elk onnodig grammetje er eentje te veel. Zeker de klimmers houden hun gewicht het liefst zo laag mogelijk. In de zestiende etappe van de Giro d’Italia, de koninginnenrit, hebben de zwaargewichten mogelijk toch geluk…

Een Stelvio-café in Bormio heeft aangekondigd de zwaarste renner te belonen die de etappe over de Mortirolo en Stelvio overleeft. Aan de meet van de zestiende etappe wachten maar liefst honderd flesjes bier voor het zwaargewicht. De ongebruikelijke prijs moet volgens de uitbater een extra stimulans zijn om hem over de toppen te sleuren.

Voor de Nederlander Tom Stamsnijder is de aankondiging goed nieuws, want hij is met negentig kilogram de zwaarste renner van deze Giro d’Italia. Om de prijs af te halen moet hij wel in koers blijven tot en met de koninginnenrit. Mocht de Nederlander van Sunweb het niet halen, dan is Rüdiger Selig met zijn tachtig kilogram de eerstvolgende kanshebber.

Het voordeel van lichtgewichten

De bizarre prijs, die overigens buiten de Giro-organisatie om wordt uitgereikt, is een ander geluid dan we normaliter horen. In het wielermilieu draait het immers maar al te vaak om vermageren. Elke kilogram die je minder weegt hoef je niet mee de berg op te nemen. Dat betekent dat je met dezelfde krachtsinspanning sneller de bergtop bereikt. Het verhaal is logisch, want je hebt minder rolweerstand, mechanische weerstand en klimweerstand.

Een kilo afvallen kan op een normale klim al snel tientallen seconden verschil opleveren. Een Giro wordt dus voor een deel aan tafel beslist. Voorwaarde is wel dat het vermogen van je spieren en hart-longsysteem onaangetast blijven. Als je spiermassa in de benen afneemt, gaat het voordeel uiteraard niet op. Daarom luistert afvallen heel nauw en kan je dat het beste doen in samenspraak met een expert op voedingsgebied.

We geven je graag enkele cijfertjes mee om het voordeel van lichte berggeiten te onderstrepen. Deze hebben betrekking op de beklimming van de Mont Ventoux (vanuit Bédoin, dus: 21,4 kilometer klimmen tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5 procent). Uitgangspunt is een gewicht van 72 kilogram. Op basis daarvan geven we het voordeel dat je in theorie hebt wanneer je telkens een kilootje minder weegt (bij een gelijkblijvende krachtsinspanning).

Gewicht Wattage per kilogram Kilometer per uur Tijdwinst in minuten
72 5,8 21,6 0
71 5,9 21,9 0,50
70 6,0 22,2 1,40
69 6,1 22,5 2,30
68 6,2 22,9 3,20
67 6,3 23,2 4,10