Deel dit artikel:

Merida zet in 2020 vol in op elektrisch

De Taiwanese fietsgigant Merida zet voor 2020 vol in op zijn aanbod fietsen met elektrische trapondersteuning. Na die inhaalbeweging zal voor modeljaar 2021 de focus weer op de racefietsen en mountainbikes liggen.

Ongelijk kan je de dames en heren van Merida niet geven als je de verkoopcijfers van E-bikes bekijkt. Zo groeide de verkoop van E-bikes vorig jaar in Duitsland met maar liefst 36% tot een fabelachtig verkoopcijfer van 1 miljoen E-bikes. Enkel in Duitsland, enkel in 2018. Merida produceerde vorig jaar 144.000 E-bikes op een totaal van 944.000 fietsen. Met dat productievolume is Merida de grootste fietsfabrikant van Taiwan.

Mountainbike: ONE-TWENTY RC

Vorig jaar introduceerde Merida de ONE-TWENTY (130 mm veerweg voor en 120 mm achter) die de liefhebbers van trailriding deed watertanden. De vraag van de marathonrijders naar een fiets met een wat agressievere zithouding wordt nu door Merida ingewilligd met de ONE-TWENTY RC. Die heeft vooraan slechts 120 mm veerweg waardoor de voortrein wat lager komt en als vanzelf een iets sportievere, agressievere zithouding ontstaat. Voor de trailrijders blijft het ONE-TWENTY gamma ongewijzigd, voor de marathonmannen en -vrouwen komt de ONE-TWENTY RC in twee versies naar de Benelux. De ONE-TWENTY RC XT-edition biedt voor 2.499 euro een interessante mix van een aluminium frame met een Shimano XT aandrijving, een Rock Shox Reba RL voorvork en een Rock Shox Deluxe Select+ demper. De ONE-TWENTY RC 9000 is het neusje van de volgeveerde zalm want voor 8.599 euro krijg je in dit geval een carbon frame met Shimano XTR-aandrijving en hoogwaardige FOX vering.

Links de ONE-TWENTY RC 9000 met licht carbon frame en zwaar prijskaartje, rechts de messcherp geprijsde ONE-TWENTY RC XT Edition.

Elektrisch

Wat E-bikes betreft komt Merida met een vrachtwagenlading nieuwe fietsen voor modeljaar 2020. De eONE-SIXTY is een endurofiets met elektrische trapondersteuning met Shimano E8000 motor en een batterij die in de onderbuis is geïntegreerd. Ook de eONE-FORTY heeft een nieuw carbon frame en richt zich op de liefhebbers van het offroad afdalen die bergop graag een duwtje in de rug krijgen. De eBIG.NINE kan je als E-MTB of als snelle commuterfiets configureren, de eSpresso is een stadsfiets met voldoende adem en comfort aan boord om je ook een dagje over het platteland te loodsen. Ook hier zijn meerdere configuraties mogelijk in zowel heren- als damesversies met lage instap.