Deel dit artikel:

Merida onthult nieuwste generatie Ninety-Six

Merida heeft het doek van haar nieuwe Ninety-Six getrokken. Het model heeft een compleet nieuwe frame met diverse innovaties, een gemoderniseerde geometrie en een vernieuwd veersysteem.

De eerste generatie van de Ninety-Six stamt uit 2008. De mountainbike kon al snel op goedkeuring rekenen van bekende namen als Gunn-Rita Dahle Flesja, José Hermida, Ralph Näf en Ondrej Cink. Om te kunnen blijven voldoen aan de huidige behoeften is Merida terug naar de ontwerpkamer gegaan. De raceparcoursen veranderen immers en er ontstaat meer vraag naar snelle short-travel trailbikes. De ontwikkelaars hebben een geheel nieuw frame ontwikkeld. Dat gaat gepaard met een nieuwe geometrie en een vernieuwd veersysteem. Integratie is een modewoord, ook bij Merida. En dus worden de kabels en leiding volgens de laatste trend via het balhoofd het frame in geleid door de wire port.

Ninety-Six RC en Ninety-Six

De nieuwe Ninety-Six komt er in twee uitvoeringen. Allereerst is er de Ninety-Six RC met 100 millimeter veerweg voor en achter. Deze is gericht op XC en marathon. Daarnaast is er een short-travel trail-uitvoering, de Ninety-Six met 120 millimeter veerweg voor en 100 millimeter veerweg achter. Beide uitvoeringen zijn gebouwd rond hetzelfde frame, de configuratie bepaalt het verschil. Er is bij beide keuze uit verschillende carbonniveaus voor het frame. De RC CF5 is met 1.695 gram (maat M) de lichtste frameoptie.

Geschikt voor klimmen en dalen

Nu de raceparcoursen steeds uitdagender geworden, wordt zowel het klimmen als dalen zeer belangrijk. Fietsen worden hierop aangepast, zo ook Merida’s Ninety-Six. Om de prestaties in afdalingen en op ruig terrein te verbeteren is de balhoofdhoek van de Ninety-Six RC 1,5 graad flauwer geworden. Bij de Ninety-Six met 120 millimeter veerweg vooraan is dit 3 graden. Daarnaast is de reach vergroot naar 473 millimeter (maat L), dit was 449 millimeter. Ook zijn het bottom bracket en de stand-over hoogte naar beneden gebracht. Dit brengt volgens Merida meer stabiliteit en geeft de berijder meer ruimte om te manoeuvreren. Om de klimprestaties goed te houden, is de zadelbuishoek 1,5 tot 2 graden steiler geworden (afhankelijk van de maatvoering).

Progressieve vering

Merida heeft ook werk gemaakt van een nieuw, progressief veerysteem. De progressie is meer dan 7 procent, wat aansluit op de kleinere luchtkamers van de moderne cross country-dempers. Dit alles maakt de demper gevoelig voor kleinere schokken, terwijl ook de grotere klappen goed worden opgevangen, zo stelt men bij Merida.

Drie varianten

Het vernieuwde model komt er in de Benelux in drie varianten: de Ninety-Six RC 9000 (adviesprijs: 8.499 euro – foto links) met onder meer een CF5-frame, Shimano XTR 1X12-aandrijving, Shimano XTR schijfremmen, een Fox Factory 32 SC voorvork en Fox Factory Float demper. Daarnaast is er de Ninety-Six 8000 (adviesprijs: 6.999 euro – foto midden). Deze heeft een CF4-frame, Sram GX Eagle 1X12-aandrijving, Shimano XT 4 Piston remmen voor en XT 2 Piston remmen achter, een Rock SHox SID Ultegrate Air voorvork en Rock Shox SID Luxe demper. Tot slot is er de Ninety-Six RC XT (adviesprijs: 4.199 euro – foto rechts) met onder andere een CF4-frame, Shimano XT 1X12-aandrijving, Shimano XT schijfremmen, een Fox Performance 32 Float voorvork en Fox Performance Elite Float demper.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE