Deel dit artikel:

Mavic Cosmic Ultimate met carbon spaken is écht licht

Nieuws op wielengebied: Mavic lanceert de Cosmic Ultimate 45. Deze wielset is volgens de Fransen met een gewicht van 1.255 gram ‘de lichtste in zijn categorie’ en daarin spelen tien carbon spaken een dubbele rol.

De Cosmic Ultimate 45 is een carbon wielset met een velgdiepte van 45 millimeter en een totaalgewicht van 1255 gram. Voor deze premium, handgemaakte wielset moet je wel behoorlijk in de buidel tasten: 3.900 euro. Mavic stelt dat er zo’n acht uur werktijd in elke Cosmic Ultimate 45 gaat zitten, wat begrijpelijk is als je je bedenkt dat alleen al de velg met de hand is gemaakt uit 71 delen carbon en met vijf verschillende types carbonvezel. De ontwikkeling nam meer dan drie jaar in beslag door de combinatie van een tubeless velg en schijfremnaaf, zo verklaart Mavic.

Volgens Mavic zelf hebben deze wielen de ideale balans van lage massatraagheid – in andere woorden: ze hebben relatief weinig energie nodig om vooruit te bewegen – en laterale stijfheid (flex). Ze zijn zodanig ontworpen dat ze snel accelereren, of je nu klimt of over het vlakke dendert.

Aangezien de spaken in de velg zijn verlijmd, was het nog makkelijker om het velgbed helemaal luchtdicht te houden. Dat maakt een tubeless band monteren nog eenvoudiger, want je moet geen tubeless velglint leggen.

Carbon spaken lopen langs naaf door

De nieuwe Cosmic Ultimate 45 is voorzien van Dual 2014 T6-naven met een carbon naafbody en oversized lagers voor een lange levensduur. Maar hét meest kenmerkende aan deze wielen zijn de 10 ellipsvormige, carbon R2R-spaken. De R2R staat voor rim-to-rim, wat betekent dat elk van deze spaken van de ene kant van de velg naar de andere loopt. Je ziet dus twintig spaken maar eigenlijk zijn het er maar tien. R2R is een technologie die Mavic al langer gebruikt maar voor deze wielset verder is ontwikkeld, waardoor de constructie vier keer sterker is dan voorheen. Dit moet zorgen voor een perfect recht wiel met constante, gelijke spaakspanning. Er worden CNC- en met warmte behandelde aluminium inserts gebruikt om de spaken met de velg te verbinden.

Om te checken of die verbinding het wel houdt, deed Mavic 409 impacttests en 470 tractietests. Er passeerden 66 prototypes en 8 verschillende constructiemethodes de revue, waarna het finale prototype nog een verouderingstest in een klimaatkamer moest doorstaan. De volledige wielset onderging nog eens 35 labotests, zoals impacttests met veel kracht om de veiligheid en betrouwbaarheid te checken, een statische remtest waarbij de naaf 100.000 keer werd gedraaid, een dynamische remtest waarbij 750 keer werd afgeremd van 40 km/u tot stilstand met 100 kg lading, …

De interne velgbreedte komt uit op 19 millimeter, wat volgens Mavic perfect is voor banden van 25 millimeter. Extern zijn ze 28 millimeter breed. Ze zijn bovendien aero gevormd en ontworpen voor extra stabiliteit bij zijwind. De nieuwste Cosmic Ultimate leent zich alleen voor fietsen met schijfremmen. Ga voor meer informatie naar www.mavic.com.

Alle onderdelen op een rijtje. Let op de geplooide, voorgevormde spaken.