Deel dit artikel:

Maurten Bicarb System: wonderproduct of commerciële stunt?

Over het Maurten Bicarb System is al heel wat gezegd en geschreven. Eerst was het bijna de enige oorzaak voor de overwinningen van Jumbo-Visma, daarna werd het afgedaan als een commerciële stunt die nauwelijks voordelen biedt. Wat is daar nu van aan? We probeerden het product zelf en stelden de fabrikant netelige vragen.

Bicarbonaat staat genoegzaam bekend als bakpoeder. Uiteraard bestaat het al 40 jaar in de sport en er is al 40 jaar onderzoek dat bewijst dat het sporten bevordert maar ook dat het maag en darmen kan irriteren. De C-component uit het Maurten Bicarb System (het systeem bestaat uit drie componenten, red.) is het element waarover de wetenschap al heeft geschreven. Je kunt er lactaat beter mee aan. Het wordt eigenlijk als buffer tegen de verzuring ingezet. Dat is niet alleen een gevoel dat sporters hebben, dat wordt ook ondersteund door de wetenschap.

Dat gaat zo: H+-ionen komen tijdens zware inspanningen vrij en die zorgen voor een prikkel op de receptoren in de spieren, waardoor je het gevoel van verzuring krijgt. H+ werkt in op de receptoren, maar dat zuur kan gebufferd worden door een base, zoals bicarbonaat. Die buffer innemen zorgt ervoor dat de receptoren minder snel het gevoel geven van verzuring.

Vergeet niet te eten

Als het lukt om een correcte hoeveelheid natriumbicarbonaat op te nemen, is het gevoel bij bepaalde tempo’s anders. Zo voelen drempelinspanningen makkelijker en zijn ze makkelijker vol te houden. Kleine kanttekening die Ben Vriends, Nutritional Education Officer bij Maurten, maakt: “Dat betekent niet dat het werkelijk makkelijker gaat. Je moet uitkijken dat je met dit product meer koolhydraten kan verbranden per minuut dan normaal, dus aanvullen is noodzakelijk. Je moet 100% in orde zijn om optimaal het product te benutten. Je kan je koolhydraatvoorraad sneller uitputten, waardoor je dagen later nog altijd kan merken dat je glycogeenvoorraad leeg is. Maar over het nut van bicarbonaat is vanuit de sportwetenschap zelfs geen discussie mogelijk.”

Meer dan marketing

Het B-component is het hydrogelpoeder dat je in het kommetje met water, de A-component, mengt.

Er werd in de populaire media vooral gesproken over de goede ‘marketing’ van Maurten maar het Zweedse merk heeft wel degelijk een andere aanpak om bicarbonaat in het lichaam te krijgen. “We hebben opnieuw hydrogel (de gelachtige substantie die ook wordt gebruikt in de Maurten-sportdrank en -energiegel, red.) genomen, waardoor je een hogere dosis aan bicarbonaat kan innemen. Er wordt namelijk 0,2 à 0,3 gram bicarbonaat per kilogram lichaamsgewicht aanbevolen, en wij kunnen dat in één dosis aanbieden die vlot kan worden verteerd. Je moet minitablets bicarbonaat mixen door onze viscosemix. Die dikte van de mix zorgt ervoor dat de tablets niet kunnen blijven drijven of zakken, ze blijven op hun plaats hangen in de gel. Ze worden dus feitelijk verpakt in de hydrogel, gaan zo naar de darmen en worden niet in de maag opgelost, waardoor je minder kans hebt op maagproblemen. Het wetenschappelijke onderzoek naar wat er exact gebeurt in de darmen is nog niet afgerond, maar we hebben wel al gemeten bij ons dat het tot 24 uur na inname nog werkt.”

Je moet de mix één tot anderhalf uur voor de start van je sportprestatie innemen, maar na onze eerste tests waren we benieuwd of je die inname niet kon uitstellen in het geval van een traag begin van je rit of koers. Vriends: “De protocollen zijn natuurlijk gemaakt met een veiligheidsmarge maar gezien de lange werking biedt een late inname weinig voordelen. Je blijft dus best binnen die één à anderhalf uur, maar als je het eerste uur bv. gewoon opwarmt, kan je het iets dichter bij de start inlepelen.”

Fris opstaan na topprestatie

Het Maurten Bicarb System komt in vier doseringen: 15, 19, 22 of 25 (met oplopende hoeveelheden bicarbonaat naargelang je lichaamsgewicht).

Wat opviel bij de tests van onze twee redactieleden was dat ze allebei ondervonden dat ze heel vlot gerecupereerd waren na hun inspanningen. Hoe komt die goede recuperatie? Vriends: “Vanuit de wetenschap kunnen we daarover nog niks zeggen maar heel veel atleten rapporteren hetzelfde: het lijkt alsof je een nieuw stel benen hebt. Dat komt omdat de bicarbonaatlevels nog altijd verhoogd zijn. Die buffer blijft dus hoger dan voor de inname. Na zo’n 30u is het ongeveer weg. Als je dan niet goed bijgegeten hebt, kan je net het gevoel hebben dat nog eens een dag later net het tegenovergestelde gevoel heerst. Ik herhaal dus nog eens: let op je koolhydraatinname. Heel veel wielrenners zeggen nog steeds: ‘ik heb gelletje bij maar als ik geen zin heb, neem ik het niet in’. Je moet gewoon ook goed bezig zijn met voeding, anders heeft het Bicarb System weinig voordeel.”

Gevaren?

Wat is het effect van de inname van zo veel natriumbicarbonaat op langere termijn? Zijn er gevaren? Vriends: “Bicarbonaat is uiteraard goed onderzocht. Het IOC heeft er ook een consensus over dat het geen doping is en veilig is om te gebruiken. Je krijgt er wel heel wat natrium mee binnen en die hoeveelheden zouden we adviseren om niet meer dan twee keer per week binnen te krijgen. Op langere termijn zullen er dan ook geen problemen optreden. Veel sporters nemen bijvoorbeeld elektrolyten tijdens de inspanningen, los van het feit of dat nu helpt of niet. Die zouten worden gewoon uitgescheiden (via urine of zweet, red.) door ons lichaam en niet alles wordt opgenomen. Het geeft een tijdelijke verhoogde druk op de nieren of de vochtregulatiesystemen maar niet meer dan iemand die eens heel zoutrijk eet of zouttabletten neemt. Het is ook op lange termijn voldoende onderzocht op schadelijkheid.”

Primoz Roglic en Nathan Van Hooydonck zijn er net als Bakelants wat sceptisch over. ‘Het is niet door het bicarbonaat dat we zo presteren op topniveau, we moeten enorm veel trainen, hebben topmateriaal en verzorgen ons op en top. Laat het dus niet zoveel van onze prestatie claimen.’ “Dat is zo”, treedt Vriends hen bij. “Het Bicarb System is slechts één onderdeel in het raderwerk.”

Niet knabbelen

Wat ons is bijgebleven van onze tests is de inname zelf (een filmpje van het proces vind je hier via onze Instagrampagina). Het blijft ongemakkelijk om deze substantie met brokjes binnen te lepelen zonder te knabbelen. “Het is overigens wel belangrijk om eerst iets gegeten te hebben, met liefst wat tijd ertussen”, geeft Vriends nog als tip mee.

Op dit moment en nog tot 2024 wordt het Bicarb System enkel via de webshop van Maurten verkocht, om alles onder controle te houden. Zo kunnen de makers bv. lichtere mensen aanraden om de juiste dosis te gebruiken. “Daarna gaan we kijken naar welke retailers de juiste kennis hebben. Bij België werken we vaak met gespecialiseerde apotheken, dus dat zit al goed, maar het is geen meeneemproduct dat je snel meegrist aan de kassa.”

Hou onze kanalen in de gaten voor onze videoreview over het Maurten Bicarb System!

Vier dosissen Bicarb System kosten 64,40 euro. Meer info op de website van Maurten >>