Deel dit artikel:

Maak kennis met de Canyon Endurace:ON AL 7.0

Nu zowat alle grote fietsmerken een elektrische racefiets in hun gamma hebben, kon Canyon uiteraard niet achterblijven. De Endurace:ON AL 7.0 is de eerste echte e-racefiets die uit Koblenz onze kant uitkomt. De Fazua-aandrijving is subtiel geïntegreerd in de onderbuis en draagt bij aan de looks van deze fiets. Kortom: strak design zoals we dat van Canyon gewoon zijn.

In onze E-Bike Gids 2020 – die je trouwens nog steeds bij je krantenboer vindt of in onze webshop kan bestellen – lieten we je al zien dat elektrische racefietsen ook bij ons beetje bij beetje aan terrein winnen. Met hun ondersteuning tot 25 kilometer per uur komen ze vooral van pas in heuvelachtige streken of wanneer je graag in de bergen cols beklimt. Maar ook als je bij een paar beaufort tegenwind en met flanellen benen nog thuis moet zien te raken na een rondje polderstampen, dan is zo’n elektrisch duwtje in de rug echt wel meegenomen.

Eerste e-racefiets van Canyon

Heb je wel oren naar de argumenten die je voor zo’n elektrische racer op tafel kan leggen? Dan kan je nu ook bij Canyon terecht, want de Duitse fabrikant lanceerde deze week de Endurace:ON AL 7.0. Hun allereerste e-racefiets, nadat ze met de Grand Canyon:ON, Spectral:ON en de Neuron:ON tot nu toe vooral de e-mountainbikers op hun wenken bedienden. Daarnaast vond je ook de Roadlite:ON in hun gamma, een elektrisch ondersteunde fitnessbike.

Comfortabele, efficiënte geometrie

De Endurace:ON is ontworpen om het je ook tijdens langere tochten comfortabel te maken. Enerzijds is de geometrie van het aluminium frame zo bepaald dat je een vrij rechte zithouding op de fiets hebt, waardoor je rug niet te zwaar belast wordt. Anderzijds zorgen de zitbuis- en balhoofdbuishoek voor het vinnige en wendbare stuurgedrag dat je van een koersfiets verwacht. Bovendien wordt de Endurace:ON standaard geleverd met 32 mm brede Schwalbe E-one banden voor extra grip, lekbestendigheid én demping op slechte wegen. Wil je nog een tikkeltje extra comfort? Dat kan: voor- en achtervork bieden genoeg ruimte voor 35 mm brede banden.

Fazua-aandrijving

Voor de trapondersteuning tot 25 kilometer per uur, zorgt het Fazua Evation-systeem, met een vermogen van 250 W en een actieradius tot 90 kilometer in de laagste van drie ondersteuningsstanden. Dat systeem heeft zijn strepen wel al verdiend en kom je ook tegen bij bijvoorbeeld Trek, Pinarello en Cube. Het zit verzonken in de onderbuis van het aluminium frame en is uitneembaar: wanneer je een rit wil maken waarbij je geen ondersteuning wenst, laat je de batterij gewoon thuis en dek je de onderbuis af met een daartoe ontwikkelde kunststof cover. Die is evenwel niet inbegrepen.

Opvallend: GRX-groepset

Voor de afmontage van deze wegfiets koos Canyon opvallend genoeg voor Shimano GRX. De groepset is specifiek ontworpen voor gravelgebruik, maar er valt zeker wat over te zeggen om deze onderdelen ook op een e-racefiets te gebruiken: GRX-onderdelen zijn duurzaam, ze sluiten perfect aan op de ergonomie van een racefiets, de clutch derailleur zorgt ervoor dat de ketting stevig op zijn plaats blijft en de opbouw met één kettingblad schakelt probleemloos. Met een 11-speed 11-42 cassette en 48-tands kettingblad vooraan beschik je over alle versnellingen die je nodig hebt. En de hydraulische schijfremmen met grote remschijven van 160 mm voor- en achteraan komen de extra controle ten goede.

Het gewicht van de totale fiets is volgens Canyon 15,18 kg.

De adviesprijs is 2999 euro.

Meer informatie op de website van Canyon.