Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Luister in uw kot – Onze favoriete podcasts

Om tussen de soloritten door even te kunnen ontspannen, stelden we de voorbije weken onze favoriete wielerboeken én koersdocu’s aan je voor. Maar ook podcasts veroveren steeds meer wielerminnende harten. Redacteur Bart legt op Spotify of iTunes al eens graag zijn oor te luister en selecteerde voor jou zijn vijf favoriete wielerpodcasts!

Live Slow, Ride Fast

‘Live slow, ride fast’: wat ooit gewoon het credo was van ex-wielrenner Laurens ten Dam, is ondertussen uitgegroeid tot een heus lifestylemerk met een eigen podcast, merchandising en een paar (gravel)events. Ten Dam zette vorig jaar een punt achter zijn profcarrière, maar stilzitten is duidelijk niet aan hem besteed. Samen met Stephan Bolt ‘ouwehoert’ hij wekelijks een podcastepisode vol vanuit zijn mancave in Noord-Holland.

Tijdens zijn actieve carrière draaide ‘Live Slow, Ride Fast’ vooral rond hoe ten Dam trainde, hoe hij zich voelde in het peloton en hoe hij in wedstrijden vaak van de kast naar de muur werd gereden. Nu zijn het vooral zijn avontuurlijke levensplannen die een rode draad doorheen de show vormen. Als ‘gravelaficionado’ van het eerste uur, probeert hij een pioniersrol te vervullen en gravelracing ook in Europa op de kaart te zetten. Niet toevallig is hij nu gravelambassadeur van onder andere Specialized, Shimano en Komoot. Maar bovenal blijven ten Dam en Bolt ook levensgenieters die de Barolo-wijn rijkelijk laten vloeien. De chemie tussen hen tweeën werkt aanstekelijk en ten Dam’s nieuwe leven als fulltime fietsavonturier is er eentje om jaloers op te zijn!

Hier vind je de episodes van ‘Live Slow, Ride Fast‘.

De Rode Lantaarn

Van alle Nederlandse podcasts waarin wielerfetisjisten hun licht laten schijnen over de mooiste sport ter wereld, vind ik De Rode Lantaarn de meest amusante. Presentatoren Tim De Gier, Willem Dudok en Jonne Seriese knutselen sinds 2016 in hun eigen stijl voor- en nabeschouwingen in elkaar met een vleugje humor, een ietsiepietsie typisch Hollandse branie én telkens met een passend ‘natje’ erbij: een origineel biertje waarvan ook steevast de score op ratebeer.com wordt gecheckt.

Het is in de ongedwongenheid dat deze podcast verschilt van, bijvoorbeeld, het iets bekendere ‘In het Wiel’. De show heeft een wat minder journalistiek aura, wat hem tegelijk entertainend maakt om naar te luisteren. En is er even geen koers om te bespreken? Dan haalt het drietal een Nederlandse of Belgische renner voor de microfoon, die na het interview prompt tot ‘vriend van de show’ wordt gepromoveerd.

Hier vind je de episodes van ‘De Rode Lantaarn‘.

The Creative Cyclist

Deze vrij nieuwe podcast dook onlangs op in mijn Spotify-suggesties en wordt gemaakt door Jeroen Van Schelven, zaakvoerder van Le Coffee Ride. Vanuit zijn uitermate fijn wielercafé en –hotel in Coo, praat hij met zogenaamde ‘cyclepreneurs’. Mensen die dol zijn op fietsen en er op een originele manier, eerder dan op sportieve wijze, hun boterham mee proberen te verdienen.

Verwacht hier dus geen voor- of nabeschouwingen van wedstrijden of interviews met topcoureurs, maar wel verhalen van creatieve individuen die in de marge van het wielrennen timmeren aan een carrière waarin de fiets centraal staat. Het is inspirerend om te horen welke weg sommige vloggers, ultrafietsers, merkambassadeurs, organisatoren van events… hebben afgelegd en hoe ze kunnen doen wat ze vandaag doen. Van Schelven mikt op een internationaal publiek, met gasten uit binnen- en buitenland. Interviews zijn dus in het Engels. Ook al ben ik niet zo’n fan van podcasts die niet in iemands moedertaal worden opgenomen, de insteek van ‘The Creative Cyclist’ is zodanig, euhm…, creatief, dat ik me daar graag over zet.

Hier vind je de episodes van ‘The Creative Cyclist‘.

Radio Stelvio

Bij onze Noorderburen hoef je maar te kiezen uit al de fijne wielerpodcasts, maar de spoeling in Vlaanderen is toch een stuk dunner. Koers zit in ons DNA, podcasts erover maken blijkbaar iets minder. Al is ‘Radio Stelvio’ wel de uitzondering die de regel bevestigt. Het is wat mij betreft de Vlaamse tegenhanger van ‘De Rode Lantaarn’. Presentator Nico Dierickx trommelt na elke grote ééndagswedstrijd en tijdens de Tour, Giro en Vuelta een paar van zijn wielergekke vrienden op om de koers even te fileren bij een frisse Kwaremont. De vaste rubrieken zijn overgoten met een sausje Google Translate-Italiaans (zo werd ‘chasse patate’ in het Stelviaans een ‘patato di caccia’) en er wordt duchtig gespeculeerd, gefantaseerd én gepronostikeerd. Eén constante: het gaat er altijd gezellig aan toe. Alsof je aan de toog van café De Reisduif aanschuift bij een paar mannen die elk hun eigen koerswaarheid in pacht hebben. Ben je ’t even beu om naar Hollanders en hun podcasts te luisteren? Dan is het Verkavelingsvlaams op ‘Radio Stelvio’ echt thuiskomen!

Hier vind je de episodes van ‘Radio Stelvio‘.

Life in the peloton

Naast meesterknecht bij Education First én stijlicoon in het WorldTour-peloton, is de Australiër Mitch Docker ook een uitmuntend podcastpresentator. Zijn programma ‘Life in the Peloton’ geeft luisteraars een inkijk in, hoe kan het ook anders, het alledaagse leven van profrenners. Al gaan de gesprekken snel dieper dan de oppervlakkige thema’s en geven veel praatgasten ook een stukje van hun ziel bloot. Zowel kleine als grotere namen zoals André Greipel, Marcel Kittel, Taylor Phinney… passeerden tot nu toe de revue. Maar één man wil Mitch zeker nog eens achter de microfoon krijgen: ‘onze’ Tom Boonen.

‘Life in the Peloton’ werd onlangs deel van ‘The Cycling Podcast’ en dus moet je ‘The Cycling Podcast’ volgen op Spotify, iTunes, Google Play… om de afleveringen van ‘Life in the Peloton’ in je feed te zien passeren. Via het eigen kanaal van ‘Life in the Peloton’ verschijnt wel nog steeds de spin-off ‘Talking Luft’. Daarin keuvelt Docker met de praatgasten nog even na over kleine faits divers, zoals hun favoriete trainingsroutes, lievelingsfietsen en de manier waarop ze hun koerspetje het liefst dragen. Aanrader!

Hier vind je de episodes van ‘Life in the Peloton‘.