Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Luik-Bastenaken-Luik: geef maar gas

Het is verdorie vroeg. Te vroeg. Ik vervloek ochtendmensen terwijl ik me afvraag wie er in godsnaam op dit uur opstaat op een zondag. Hoor je niet te rusten vandaag? Is dat niet wat God voorschreef voor de zevende dag? Dus plof ik terug in bed. Een keer snoozen maar, denk ik, dat kan geen kwaad. Vijf minuten later vult het helse toontje mijn slaapkamer. Goed, jij wint. Klotewekker.

Liège-Bastogne-Liège

“Op naar Luik”, denk ik na een verfrissende douche. Een primeur voor mij. Ik mag mee in de ploegwagen van Team Direct-Energie. Enkele weken geleden kreeg ik een uitnodiging in mijn mailbox. Poweo vroeg me of ik mee wou. Luik-Bastenaken-Luik is een van de vijf monumenten. Als koersfanaat zeg je daar natuurlijk volmondig ja op. Gas- en elektriciteitsleverancier Poweo maakt deel uit van de Franse groep Direct Energie, hoofdsponsor van de wielerformatie. Meteen ook de reden waarom de renners in zwarte truitjes met gele bollen rondfietsen, naar het logo van het bedrijf. Poweo was snel overtuigd om in het project te stappen. Ze deelt dezelfde waarden als de wielerploeg: eenvoud, volharding en zin voor uitdagingen. De bekendste namen zijn Sylvain Chavanel en Thomas Voeckler. Die laatste, de gekkebekkentrekker, is opgenomen in de selectie van Luik. De ploeg wil zich laten zien in La Doyenne.

Voorspellingen

Net zoals coureurs eet ik die ochtend pannenkoeken. Ik beeld me in dat ik over een paar uur Valverde uit het wiel knal op La Redoute. Een minuutje later smeer ik een dikke laag choco op mijn volgende pannenkoek en berg ik mijn dromen op. Ach ja, het is niet iedereen gegeven. In de auto luister ik naar hoe de Sporza-commentator zijn voorbeschouwing maakt op de Ardennenklassieker. Ik betrap mezelf erop dat ik zit te knikken en hem gelijk geef. Valverde is ook mijn favoriet en mannen als Daniel Martin en Michal Kwiatkowski moeten hem het vuur aan de schenen leggen.

Ontvangst

Na een uitvoerige rugzakcontrole door plichtsbewuste soldaten mag ik het Saint-Lambertplein op. Het zonnetje schijnt en er waait een zacht briesje. Ideaal koersweer. Warm is het niet, maar dat hoeft ook niet. “Dat het droogt blijft, dat is het belangrijkste”, vertelt Blaise Chauvière me. Hij neemt de taak op zich om pers en gasten te ontvangen. En dat doet hij hartelijk. Blaise toont me de wagens en de fietsen. Plots krijgt hij telefoon. “Olala, maman”, grapt hij. “Ik geef je één goede raad: nooit negeren, altijd opnemen.”

Starten maar

Ik loop nog een uurtje rond tussen prachtige, dure koersfietsen, ploegwagens en bussen en wielrenners. Pas om 10:10 start de koers, officieus dan. Ik kijk naar alle helden die hun handtekening komen zetten. Greg Van Avermaet is met voorsprong de populairste wielrenner van het peloton. Als ik hem in het voorbijgaan vraag hoe hij zijn kansen inschat vandaag is een luchtige “we zien wel” het antwoord. Na een minuut applaus voor de onfortuilijke Scarponi trekt het wielerpeloton zich op gang. Ik neem plaats in de auto naast een zichtbaar nerveuze ploegleider Benoit Genauzeau. Mecanicien Kevin Cherruault zit achterin gepropt naast drie paar wielen en wat frigoboxen.

De ontsnapping

We zijn vier kilometer na de officiële start. Acht renners rijden voorop. Benoit zijn opluchting is enorm wanneer hij de naam “Fabien Grellier” op Radio Tour hoort. Oef, gelukt. Grellier is de man in vorm bij Direct-Energie, vorige week werd hij nog uitgeroepen tot strijdlustigste renner in de Amstel Gold Race. De vroege vlucht is vertrokken, hoog tijd voor het peloton en de volgerskaravaan om een plaspauze in te lassen. Met de blaas geledigd stuiven we met de ploegleidersauto naar de kopgroep die al snel negen minuten voorsprong bij mekaar fietst. “Niet teveel werk doen”, adviseert Benoit terwijl Grellier aan de drinkbus colleert. “Jij bent niet de motor van de groep.” Erna eten we ons broodje op langs de kant van de weg. Tien minuten later nemen we onze 21e plaats in de colonne terug in.


Oortjesproblemen

Een goed halfuur later worden we opgeroepen. Op naar de achtersteven van het peloton, waar Bryan Nauleau zich laat uitzakken. Hij hoort amper iets in zijn oortjes. Merde. Benoit draait aan alle knoppen van de radio. Tot hij en zijn renners terug op dezelfde golflengte zitten, letterlijk dan. Even later komt Thomas Voeckler een praatje maken. Een paar energierepen en drinkbussen later neemt hij zijn plaats terug in in het peloton.

Doelen

Halfkoers wordt het peloton in slaap gewiegd. Een mini-siësta. Perrig Quemeneur komt even bij de auto. Het wordt warm, het vestje gaat uit. Intussen vertelt Benoit wat het plan voor vandaag is. Lilian Calmejane heeft dit voorjaar in kleinere rondes al bewezen dat hij goed is. Hij won onder andere de Internationale Wielerweek en de Ster van Bessèges. “We zijn mee in de ontsnapping, dat was deel één. Nu moeten we Lilian zo goed als mogelijk vooraan houden. Een ereplaats zou mooi zijn.”


Hoop

Vanaf La Redoute gaat het snel richting finish. De ontsnapping heeft nog steeds vier minuten voorsprong. Ik merk een sprankeltje hoop bij de man naast me. Hij graait naar zijn radio en moedigt zijn renners nogmaals aan. Fabien Grellier, die vooraan zit, krijgt een extra woordje van steun. Wie weet…

De ontknoping

Een paar kilometer verder zijn we op Saint-Nicholas. Ik zoek huisnummer 256. Hier toverde wijlen Frank Vandenbroucke een formidabele versnelling uit de benen. Weg was hij, Boogerd bleef verdwaasd achter. In het peloton, of wat daarvan overblijft, zitten nog twee Direct-Energierenners. De rest is gelost. Het is hectisch. De camera van de helikopter weigert het volledige peloton te tonen. En die truitjes van Orica lijken zo verdomd goed op die van de Franse wielerformatie. Ik hoop dat ze er nog bijzitten. Op het mini-scherm in de auto probeer ik het opvallend zwart met geel te herkennen. Tevergeefs. Enkele minuten later wint Alejandro Valverde de 103e Luik-Bastenaken-Luik. We parkeren ons op de voorziene parking en wachten de renners op. Eerst komt Calmejane aan, erna Grellier. “Een hele dag in de aanval, dat vreet je energie”, vertelt hij. “Nu het voorjaar erop zit, wil ik 1 ding: een goed pak friet!”

Bekijk hier hoe het Direct-Energieteam de dag zelf beleefde:

Gerelateerde artikels