Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Look vernieuwt zijn gravelbikes voor 2021

In het voorjaar van 2019 liet Look zijn eerste gravelbike en e-gravelbike los op grindminnende fietsers. Die 765 GRAVEL RS en E-765 GRAVEL van toen krijgen nu een update voor 2021.

Toen Look de 765 GRAVEL RS ontwikkelde, lag de focus van deze fiets vooral op performantie. De Fransozen bouwden een kwieke fiets waarmee je de gravelpaden in sneltempo onveilig kan maken. Het achtervoegsel RS geeft Look aan zijn lichtste frames en betekent zoveel als ‘Racing Sport’: gemaakt om te vlammen dus.

Frame voor 700c- en 650b-wielen

Ook de nieuwe 765 GRAVEL RS heeft een gravelspecifieke carbon lay-up die enerzijds een efficiënte krachtenoverbrenging en anderzijds een comfortabele rit garandeert. Een full carbon frame klokt af op 1,2 kilogram, de vork voegt daar 390 gram aan toe.

Om het frame allround inzetbaar te maken, werd de rechter liggende achtervork naar beneden geknikt. Zo kunnen er naast gewone 700c-wielen ook kleinere 650b-wielen gemonteerd worden in combinatie met crankstellen met twee kettingbladen. De maximale bandbreedte voor 700c-wielen is 40 millimeter, voor 650b’s mag je daar nog wat bijtellen: 54 millimeter of 2.1”.

Op het frame zijn er nokjes voorzien voor vier bidons en een bento box op de bovenbuis. De dorstigen kunnen dus onderweg flink gelaafd worden.

De ‘3D Wave’ staande achtervork van het voorgaande model blijft behouden: de vlakke vorkpoten kunnen in meerdere richtingen flexibiliteit bieden waardoor schokken beter geabsorbeerd worden, zonder de vorkpoten forser (en dus zwaarder) te maken De voorsteven wordt dan weer gekenmerkt door het Direct Drive-concept: vork, stuurpen en stuur samen werden ontwikkeld voor maximale stijfheid in de voorsteven.

Drie uitvoeringen

De nieuwe 765 GRAVEL RS is beschikbaar in twee afmontages: één met Sram Force eTap AXS 2×12-speed en Mavic All Road Disc CL wielen. Die heeft trouwens een héél knap lakwerk in glossy zwart en champagne en klokt in maat M af op 8,5 kilogram. Daarnaast kan je ook kiezen voor een mechanische 2×11 Shimano GRX 810- groepset en Shimano RX 570 Disc CL-wielen. Deze uitvoering legt 8,9 kilogram in de balans. Er wordt ook een niet-RS versie uitgebracht: de 765 GRAVEL, met een 2×11-speed aandrijving die een mix is van Shimano GRX 400, GRX 600 en GRX 810-onderdelen. De wielen zijn Shimano RS 370 Disc CL-wielen. Het gewicht is hier een vrij forse 9,7 kilo.

Links: de 765 GRAVEL RS met Sram Force eTap AXS – Midden: met Shimano GRX810 – Rechts: de 765 GRAVEL

Elektrisch gravelen

Look heeft ook de E-765 GRAVEL elektrische gravelbike in een nieuw jasje gestoken. De Fazua-aandrijving is uiteraard gebleven. Voordeel van het systeem is dat je het quasi helemaal uit het frame kan halen, waardoor je toch nog met een lichte fiets op pad kan, wanneer je geen ondersteuning nodig hebt. De batterij is er eentje van 250 Watt, de motor heeft een vermogen tot 400 W en biedt ondersteuning tot 25 kilometer per uur. Het systeem is goed voor een autonomie van gemiddeld 86 kilometer. In de bergen zoek je best al na zo’n 32 kilometer het dichtstbijzijnde stopcontact op.

De E-765 GRAVEL weegt 13,9 kilogram. Door de Fazua-aandrijving los te koppelen haal je al snel 3,3 kilogram weg, waardoor je een rijervaring krijgt die aansluit bij die van een fiets zonder ondersteuning. Qua afmontages heb je de keuze tussen een versie met mechanische 1×11-speed Sram Force-aandrijving en een uitvoering met een mechanische 1×11-speed Sram Rival-groepset.

Meer info over de nieuwe gravelbikes, vind je op de website van Look.

Links: de E-675 GRAVEL met Sram Force – Rechts: met Sram Rival