Deel dit artikel:

Look 765 Optimum wordt specifieke endurancemachine

Het Franse Look heeft zijn endurance racefiets een upgrade gegeven. Daardoor is het iets minder een allroad-fiets geworden dan het uitgaande model, maar de geometrie is aangepast aan het gebruik en er is nog bandruimte tot 34 mm.

De Look 765 Optimum+ was een echte alleskunner, waarop je brede racebanden of gravelbanden tot 42 mm kon monteren. Bij deze nieuwe 765 Optimum is de verlaagde liggende achtervork vervangen door een recht model, waardoor je nog banden tot 34 mm breed kan plaatsen. Dat maakt hem iets meer gefocust op de endurance-markt.

Het frame ziet er voorts heel gelijkaardig uit aan de Optimum+. Alleen de kabelingang is weggewerkt omdat de kabels nu via de onderkant van de stuurpen en de speciale spacers het balhoofd binnenkomen, volgens Look op een heel gebruiksvriendelijke manier. De ontwerpers deden daarvoor beroep op het Token-systeem. Voorts is het BB386-bracket vervangen door een T47-schroefbracket. Dat recentere type verenigt de voordelen van een dikke press-fit (stijvere crankset door bredere as) met die van een traditioneel bracket met schroefdraad (gemakkelijker te servicen, minder kans op gekraak).

We zien nog altijd de 3D Wave-techniek in de staande achtervork, waar golvingen in de buis moeten zorgen voor trillingsdemping. Daarnaast helpt de 27,2 mm ronde zadelpen daar ook bij. Als pionier in het fabriceren van carbon fietsframes heeft Look uiteraard de nodige knowhow in huis om dit frame de juiste dosis stijfheid en comfort te geven. Daarom gebruikt het een mix van carbon- en glasvezels in combinatie met (naar eigen zeggen) ‘innovatieve materialen’. Eerder gebruikten ze bijvoorbeeld vlasvezels. Het gewicht van een complete frameset (frame + vork) stelt de Franse fabrikant op 1400 gram.

De Look 765 Optimum is in vijf maten beschikbaar. De frameset kost 2150 euro en er zijn vier complete uitvoeringen, één met mechanische Ultegra, de rest met elektronische versnellingsgroepen.

Met mechanische Ultegra en Shimano WH-RS370-wielen: 3790 euro
Met SRAM Rival eTap AXS en Fulcrum Racing 900 DB: 4690 euro
Zowel de Shimano Ultegra Di2 (6290 euro) als 105 Di2 (5390 euro) gebruiken de Look R38 D carbon tubeless wielen en hetzelfde frame in Charcoal Metallic Satin.