Deel dit artikel:

Lichter dan licht: Canyon Ultimate CF EVO

Vandaag moet er in de Ronde van Frankrijk weer stevig geklommen worden en een aantal renners van Team Katusha – Alpecin zal de nagelnieuwe Canyon Ultimate CF EVO Disc inzetten. En de mecaniciens zullen meer dan vermoedelijk extra gewicht moeten aanbrengen om de fiets door de UCI-keuring te krijgen...

Zo lang de UCI-regel rond het minimumgewicht van fietsen van kracht is, zijn we als consument beter af dan de profrenners. Want terwijl de profs enkel op fietsen van minstens 6,8 kilogram mogen rijden, kunnen wij ons probleemloos verplaatsen op een Canyon Ultimate CF EVO Disc 10.0 LTD van 5,99 kilo (!) zonder dat iemand daar moeilijk over doet. Op je bankier en je wederhelft na misschien, want de Ultimate CF EVO moet aardig wat duiten kosten…

Links de Projekt 3.7 uit 2004, rechts de Project 6.8 uit 2006.

Geen primeur

Bij Canyon zijn ze altijd al gefascineerd geweest door de verhouding tussen stijfheid en gewicht, het zijn en blijven nu eenmaal Duitsers. In 2004 maakte Canyon de bijzondere ‘Projekt 3.7” die – u raadt het misschien al – rijklaar slechts 3,7 kilogram woog. In 2006 deden ze dat kunstje nog eens over met de Projekt 6.8. En voor je begint te lachen met het gewicht van die fiets, dat was één van de eerste racefietsen met schijfremmen die zo weinig grammen aan de haak hing.

Zelfde vorm, andere materialen

Qua vormgeving is de Ultimate CF EVO Disc identiek aan de gewone Ultimate, de gewichtsbesparing kwam er door het gebruik van een nieuwe carbon lay-up die ultra-high modulus vezels combineert met ultra-high tension vezels. Daardoor weet een frame in maat medium slechts 641 gram en voegt de vork amper 285 gram toe.

Edele metalen

Door voor de hardware titanium in plaats van staal of aluminium te gebruiken (voor de klemming van de zadelpen bijvoorbeeld) kon Canyon het gewicht nog verder drukken. De frameset wordt gekoppeld aan de CP20 Evo cockpit. Die vaste combinatie van stuur en stuurpen is ook al door het gebruik van andere carbonvezels 15% lichter dan de CP10 cockpit. De CP20 Evo cockpit weegt slechts 270 gram.

Als complete fiets wordt de Ultimate CF Evo als Ultimate CF Evo Disc 10.0 LTD aangeboden. Voor 10.000 euro krijg je een exclusieve bolide met Sram RED eTap AXS aandrijving en hydraulische schijfremmen, limited 25th Anniversary Edition DT Swiss PRC 1100 Dicut DB 24 wielen, een 120 gram lichte Schmolke 1K carbon zadelpen en een Selle Italia C59 zadel van 61 gram. Een geïntegreerde carbon montagenok voor de voorderailleur, titanium schroeven en speciaal geproduceerde aluminium steekassen schaven de laatste grammen weg zodat de fiets exclusief pedalen net onder de zes kilo duikt. Wil je het nog lichter? Weet dan dat de Ultimate CF Evo ook als velgremversie te koop is (als framekit en als complete fiets). Met als allerlichtste de Ultimate CF Evo 10.0 SL van 5,10 kilogram.

Alle details van de Ultimate CF Evo Disc 10.0 LTD vind je op de site van Canyon.