Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Liberation Ride: vier de vrijheid

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de bevrijding van Vlaanderen door de Poolse troepen van generaal Stanislaw Maczek, worden op 14 september vanuit Tielt meerdere fietstochten georganiseerd. Schrijf je nu in voor één van beide groepsritten onder motorbegeleiding!

De bevrijding van Vlaanderen door de Polen in 1944 betekende voor onze contreien het einde van de Tweede Wereldoorlog. De tocht van de Poolse bevrijders wordt in september in herinnering gebracht via twee begeleide fietstochten (voor meer geoefende fietsers) en twee knooppuntenroutes (voor recreanten en gezinnen met kinderen) die allemaal starten vanuit en finishen in het West-Vlaamse Tielt. Vier fietstochten zijn op 14 september 2019 aangekondigd. Enerzijds zijn er twee door motoren begeleide groepsritten. Anderzijds zijn er twee knooppuntenroutes (van 20 en 40 km) waarvoor men zich ter plekke kan inschrijven.

Groepsrit 1: Tielt-Poperinge-Tielt (120 km)

150 fietsers kunnen zich vooraf inschrijven om deel uit te maken van een eerste peloton van 150 (geoefende) fietsers die de zuidelijke route tot Poperinge fietsen. De route is zo’n 120 km lang en het peloton moet onder andere over de Kemmelberg en passeert onder andere langs KOERS, het vernieuwde wielermuseum in Roeselare dat – niet toevallig – op het Polenplein ligt. De groepsrit wordt begeleid door motoren die voor de veiligheid instaan en door gidsen van Grinta!. Elke deelnemer ontvangt een stuurbordje, een wielershirt (maat opgeven bij inschrijving!), een giftbag en een lunch achteraf!

Groepsrit 2: Tielt-Adegem-Tielt (80 km)

150 fietsers kunnen zich vooraf inschrijven om deel uit te maken van een tweede peloton van 150 fietsers die de noordelijke route in de richting van Gent en dan tot keerpunt Adegem fietsen. De route is zo’n 80 km lang en het traject doet enkele lieux de mémoire van de Poolse bevrijdingsgroute aan. De groepsrit wordt begeleid door motoren die voor de veiligheid instaan en door gidsen van Grinta!. Elke deelnemer ontvangt een stuurbordje, een wielershirt (maat opgeven bij inschrijving!), een giftbag en een lunch achteraf!

Initiatiefnemer en partners

De Poolse ambassade is initiatiefnemer van de Liberation Ride en wordt daarbij gesteund door de Vlaamse Gemeenschap en de Poolse Organisatie voor Toerisme. Voor de organisatie doet het beroep op de expertise van Grinta! Publicaties bvba en Arriva vzw, allebei organisatoren van groepsritten voor wielertoeristen onder de noemer ‘Ride Together’. Het fietsmagazine Grinta! zal aandacht besteden aan de Liberation Ride via zijn mediakanalen. De stad Tielt treedt op als gaststad van de Liberation Ride: de Europahal zal die dag als uitvalsbasis fungeren voor de start en finish van alle fietstochten. Westtoer en Toerisme Oost-Vlaanderen ondersteunen de Liberation Ride bij de uittekening van en de communicatie rond de routes. Ook de Vereniging Eerste Poolse Pantserdivisie België verleent haar medewerking oa door historische ondersteuning.

Schrijf je nu in (klik hier)

  • Kies voor groepsrit 1 (120 km) of groepsrit 2 (80 km).
  • Je betaalt 30 euro.
  • Inclusief: een rit vol beleving, onder motorbegeleiding, met kwalitatieve catering; achteraf een giftbag, een lunch en een exclusief wielershirt (geef jouw maat door!) van de Liberation Ride.
  • Je ontvangt in een automatische antwoordmail een bevestiging van je inschrijving.
  • Kort voor de Liberation Ride ontvang je een uitgebreide briefing.
  • Alle deelnemers maken kans op 1 van de verschillende prachtige reizen die verloot worden. Check deze hier.

Polish Village

Er wordt niet enkel gefietst op de Liberation Ride, er is ook een heus evenementendorp waar verschillende Poolse regio’s zichzelf, hun fietsroutes en hun producten voorstellen, kinderanimatie, een Poolse stuntfietser en er kan ook geproefd worden van Poolse gerechten en drank. Alle info over de Polish Village kan u hier vinden.

Gerelateerde artikels