Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

KOERSbus maakt zijn eerste rit

Het nieuwe initiatief KOERSbus wordt nu daadwerkelijk gelanceerd. In Roeselare opent het rijdende wielermuseum voor het eerst zijn deuren.

Begin dit jaar kocht KOERS, het Museum van de Wielersport in Roeselare, een tweedehands bus. Het voertuig werd tot KOERSbus gedoopt en de afgelopen maanden ingericht tot wielermuseum-op-wielen. Het interieur is sterk gericht op het wereldkampioenschap wielrennen, aangezien de strijd om de regenboogtruien dit jaar in Vlaanderen plaatsvindt. KOERSbus onvtouwt nu zijn rittenschema.

Ronde van Roeselare

Het startschot wordt gegeven in Roeselare. In mei en juni legt KOERSbus een toer af langs Roeselaarse lagere scholen. De leerlingen zullen op een speelse, interactieve manier kennismaken met de werking van een museum, KOERSmuseum in het bijzonder. Na een bezoek aan KOERSbus volgt in de klas zelf een artistiek verlengstuk: in het kader van de geboorte van een nieuwe reus – wereldkampioen Jempi – worden de klassen aangemoedigd om wielerreuzenhoofden te maken. Als kers op de taart mogen de leerlingen hun wielerreuzenhoofden deze zomer exposeren in de Zaal der Wereldkampioenen van het museum. Tot slot heeft KOERSbus eind juni een halte tijdens het Batjesweekend. Bezoekers zijn dan welkom in de bus op het Polenplein.

Ronde van België

Na de stops in Roeselare begint KOERSbus aan een Ronde van België. Van zondag 11 juli, de Vlaamse feestdag, tot en met woensdag 21 juli, de Nationale feestdag, zet KOERSbus in op het WK-verleden van België. KOERSbus zal halt houden in twintig steden en gemeenten met een WK-historiek of -link. Van de tweevoudige WK-gaststeden Ronse en Zolder, over het Vosselaar en Zwevegem van respectievelijk de jongste wereldkampioen (Karel Kaers) en de langst regerende wereldkampioen (Marcel Kint). Met onder meer Yvoir (WK ’75) en Aywaille (met zijn Square Philippe Gilbert) staan ook enkel Waalse steden op het programma.

Twee buitenlandse stops – Valkenburg vanwege zijn vijf WK’s en Garnich als thuisbasis van Elsy Jacobs, de allereerste wereldkampioene – maken van de Ronde van België eigenlijk een BeNeLux-Tour. Het voorlopige routeschema van de Ronde van België wordt de komende weken vervolledigd. Laatste halte is het WK zelf, eind september.

Gratis toegankelijk

In elke gaststad doet KOERSbus gratis de deuren open en hoopt de KOERSbus-crew lokale WK-verhalen op te rakelen. Het traject van KOERSbus en de wielerverhalen zullen online te volgen zijn. Diverse gaststeden grijpen het WK of de komst van KOERSbus aan om hun lokale wielergeschiedenis extra onder de aandacht te brengen met een eigen tentoonstelling, recreatieve fietstocht of huldiging.