Deel dit artikel:

Jan-Willem van Schip lanceert innovatief stuur

Jan-Willem van Schip heeft een nieuw stuur ontwikkeld. Samen met Beat Cycling en Speeco, thuis op het gebied van carbonproducten, werd de Aero Breakaway Bar(ABB) ontworpen. Het doel daarvan is om de houding van Van Schip op de fiets aerodynamischer en veiliger te maken. Komend seizoen debuteert Van Schip met de ABB in wedstrijdverband.

Van Schip staat bekend als een voorloper op het gebied van aerodynamica. Zijn huidige smalle stuur is al een vreemde eend in de bijt, maar volgens Van Schip kon zijn houding nog beter. “Het idee is eigenlijk heel simpel: je wilt zo snel mogelijk van A naar B. Dan is de vraag, hoe doe je dat? Wat is daarvoor de grootst bepalende factor? Dat is aerodynamica en die wil je beïnvloeden. Een optimale houding kan 20 tot 30 watt schelen. Deze houding vinden is een lang proces en moet altijd in balans zijn om zowel goed door het peloton te kunnen fietsen als ook schappelijk bergop. Dat is een grote, individuele puzzel die voor iedereen anders is. Dus wat voor mij geldt, gaat niet op voor iemand anders.”

Om de ideale positie te onderzoeken, kwam Van Schip in contact met Speeco. “Gezamenlijk hebben we een stuur ontwikkeld dat voor mij op maat gemaakt is. Een heel proces dat we stap voor stap hebben doorlopen, van wintunneltesten, de 3D-print tot de test- en verbeterfase. En daar is de ABB uitgekomen, een stuur dat me veel meer controle en aerodynamica biedt dan mijn huidige stuur.”

Altijd een aerodynamische houding

Jules de Cock, Speeco: “De meest aerodynamische positie voor een renner is een tijdritpositie, met je armen en handen gevouwen voor je romp. Veel renners simuleren deze houding op hun wegfiets door met hun polsen los op het stuur te liggen: een gevaarlijke positie zonder ondersteuning, waar je bij een onverwachte hobbel of windvlaag de controle over je stuur kunt verliezen.”

Bij het gezamenlijk ontwikkelde ABB-stuur is de reach weggehaald uit de stuurpen en toegevoegd aan het stuur. De Cock: “Dit zorgt ervoor dat je steunt op je arm in plaats van je pols, met minder hefboom als gevolg. Misschien nog wel belangrijker is de holle vorm van het stuur, hierdoor heeft je arm over de volledige breedte raakvlak met het stuur. Combineer dat met de lange reach en je hebt een complete ondersteuning van je arm met het stuur in de aero positie. Hierdoor kan Jan-Willem zijn meest aerodynamische positie vasthouden, zelfs op hobbelige betonbanen.”

Integratie

Het ABB-stuur kent verder veel custom integraties op basis van Jan-Willems voorkeuren. Zo is in het nieuwe stuur zijn fietscomputer, de Wahoo Element Bolt, volledig weggewerkt. Deze sluit ononderbroken aan op het stuur en ligt horizontaal in lijn met het stuurpendeel. Daardoor was het in de mount draaien van de Wahoo alleen geen optie meer. Dit is verholpen met een knop onder aan de mount, die de fietscomputer vast zet.