Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

In het spoor van Tom Pidcock

Veldrijden een België-Nederland onderonsje? Niet als het van supertalent Tom Pidcock afhangt. De regerende Europese Kampioen in de beloftencategorie is vastberaden om het als crosser te maken en steekt in de topcrossen bij de elite zo nu en dan al zijn neus aan het venster. Omdat ze bij Specialized Benelux ook zot zijn van veldrijden, mochten we ons een ochtend met een CruX Expert op de omloop van Lichtaart in het wiel nestelen van de jonge Brit. Of dat was toch de bedoeling…

Vorig jaar stelde Specialized zijn nieuwe Terra en Tracer crossbanden voor tijdens een geïmproviseerde CruX-cup op het parcours van Hamme, wat een leuke dag op de crossfiets in de Oost-Vlaamse bagger opleverde. (Dat verhaal lees je hier.) Met -geheel volgens Specialized traditie- een flinke scheut sport want op zo’n Specialized evenement moet er toch altijd eens gecontroleerd worden wie tegenwoordig de beste fietser onder de journalisten is.

Toppers van vroeger en nu

Deze keer geen Oost-Vlaamse bagger, maar kempenzand voor de presentatie. Een vijftiental journalisten blaast verzamelen bij de Specialized-tent aan het het permanente crossparcours van Kasterlee, de penneridders krijgen het gezelschap van échte crossers van gisteren (Erwin Vervecken en Richard Groenendaal) en nu (Pidcock en zijn ploegmaats Tullet en Wattsworth en Christine Majerus van Boels-Dolmans), de Specialized-dealers uit de Benelux die in het voorbije jaar het meeste aantal crossfietsen verkochten en een handvol veldritgekke medewerkers van Specialized Benelux.

Na de koffie en het afstellen van de CruX demofietsen beginnen we met de verkenning van de speeltuin die het permanente crossparcours van Lichtaart is. Geen wonder dat de toppers hier hun midweek-trainingen komen uitvoeren want naast de permanent bewegwijzerde veldritomloop liggen er drie miljoen paden met een veelvoud aan bochten en hellinkjes. En trappen zijn er ook, ontdekken we al snel. Na de eerste twee verkenningsrondjes worden we in kleinere groepjes opgedeeld om strook per strook onze techniek bij te schaven. Boels-Dolmans renster Christine Majerus strooit kwistig met tips om zo laat mogelijk voor de trappenpartij uit te klikken en boven zo snel mogelijk weer vaart te maken met de fiets. Voor de demonstratie van de bunny-hop over een boomstammetje past ze omdat ze die techniek naar eigen zeggen onvoldoende onder de knie heeft, maar ze legt wel gretig uit hoe je er het snelst overheen loopt. Dat je er wel degelijk met de fiets overheen kunt wippen demonstreert Pidcock die een ander groepje op sleeptouw neemt. “Dat kan ik ook”, bedenkt ex-wereldkampioen veldrijden Bart Wellens die een handvol jongeren aan het trainen is. Wellens geraakt met het voorwiel vlotjes over de boomstrok, maar het achterwiel volgt niet zoals gepland zodat Bartje de controle over de fiets verliest en een innige omhelzing met een boom nog net kan voorkomen. Wij oefenen ondertussen onverstoord het af- en opspringen verder…

Mats Omloop demonstreert hoe je over een boompje wipt. Bart Wellens is even later bijna rijp voor de röntgenfoto’s.

Drie reacties op het plan ‘We gaan een wedstrijdje rijden’: Bart: Yesss, plezant!. Lars: Dat wordt gas geveuuuh!. Willem: klotesport, veel te eerlijk, ik kan niemand flikken.

Estafette

Omdat een Specialized-presentatie een verplicht onderdeeltje competitie hoort te bevatten, wordt de meute in twee groepen gesplitst. Gingen we tijdens de CruX Cup in Hamme vorig jaar nog allemaal samen van start (maar dan wel in Le Mans stijl, lopend naar de fiets dus), dan wordt het deze keer een estafette. Mijn ploegmaat voor vijftien minuutjes is Christine Majerus en na 23 seconden tactisch topoverleg zijn we het eens dat Christine de eerste ronde zal rijden en ik dan na een high-five (de verplichte ‘aflossingsprocedure’) van haar overneem. Het parcours in Lichtaart is immers op verschillende stroken vrij smal en mocht ik als eerste van start gaan en in de achtergrond verzeilen, dan heeft Christine te weinig ruimte om in haar ronde nog wat plaatsen goed te maken. Maar als zij in de eerste ronde met de beteren mee kan, dan wil ik in de tweede ronde wel proberen om onze positie te verdedigen.

Ploegmaats voor één ochtend: uw dienaar en Christine Majérus, 27-voudig (!) Luxemburgs kampioene in meerdere wielerdisciplines.

High five

Tot daar de strategie, al vrees ik dat ons hele plan rijp is voor de vuilnisbak als Christine haar start op magistrale wijze mist en als voorlaatste het bos in duikt. Dat Pidcock een dikke vijf minuten later als eerste terug uit het bos opdoemt is geen surprise, dat Christine anderhalve minuut later als vierde volgt is wel een aangename verrassing. Ze is er in geslaagd om onder andere Erwin Vervecken voorbij te snellen en heeft zich in het wiel van Richard Groenendaal genesteld, goed gedaan meid! Na de high-five aflossing duik ik meteen diep in de beugel om één rondje volgas te gaan. Al na een paar honderd meter komt Specialized-man Robert De Jongh me zo godsgruwelijk hard voorbij gereden dat ik mijn kraag wat hoger dicht rits om geen verkoudheid te vatten. Met de volgende die me op de trappen voorbij loopt (ook een Specialized-man, Peter Kraaijvanger die met zijn lange stelten en zevenmijlslaarzen twee trappen tegelijk kan lopen terwijl ik als een kabouter naar boven trippel) kan ik wel volgen. Vlak voor de langste singletrack van de omloop kan Peter de journalist die Tom Pidcock afloste nog voorbij. Was het een échte wedstrijd met échte renners en échte prijzen geweest (haha), ik had mijn schouder gezet om mijn positie in het wiel van Kraaijvanger te verdedigen. Maar de journalist die ik nog zou willen voorbijsteken hield aan de vorige Specialized fietspresentatie een gebroken sleutelbeen over (ja, het gaat er soms stevig aan toe op de fiets) en ik wil het niet op mijn geweten hebben dat hij straks weer drie weken werkonbekwaam is. Op de laatste zandhelling van het rondje geraak ik hem alsnog voorbij en kom ik als vierde over de streep.

Als er zo’n schitterende beker op het spel staat, dan wordt de brandstoftank helemaal leeg gereden.

Demonstratie

Als cooling-down en om de adrenaline uit ons lijf te fietsen rijden we nog een paar rondjes op de omloop. Heer Pidcock is zo vrij om op de meest technische bochtensectie in de zandbak van het parcours eventjes te tonen hoe een topper zich hier doorheen jaagt. We aanschouwen zijn capriolen met open mond zodat de euforie over onze eigen prestaties ook meteen wegebt. Want als je ziet hoe groot het verschil is tussen een fietsfanaat met een beetje crosservaring en een echte topper, dan sta je meteen weer met je beide voetjes op de zandgrond.

De grote trofee van de tweede CruX Cup verhuist naar het kantoor van Specialized in ’s Heerenberg want het duo De Jong – Omloop (Mats Omloop, zoon van ex-profrenner en huidig Specialized vertegenwoordiger Geert Omloop) won de wedstrijd op overtuigende wijze. Ik ben al meer dan blij met mijn stevige kom soep om op krachten te komen en de herinnering dat de Specialized CruX Expert die ik vorig jaar een winter lang in duurtest had toch een verdomd fijne crossmachine is.

Alle Specialized crossfietsen vind je op deze pagina.

Gerelateerde artikels