Deel dit artikel:

Imposant: ultrarenner registreert een miljoen hoogtemeters in één jaar

Een straffe prestatie: ultrarenner Jack Thompson, ook bekend als Jack Ultra Cyclist, heeft dit jaar meer dan een miljoen hoogtemeters achter z’n naam gebracht. De Australiër deed 52 Everestings en klom op zijn ‘vrije dagen’ nog eens 2.068 meter.

Thompson bereikte zijn missie van één miljoen verticale meters na 261 actieve rijdagen en 52 cumulatieve rustdagen. Het verbazingwekkende aantal is meer dan genoeg om de ruimte te bereiken.

Thompson ondernam 52 weken achtereen een Everesting. Dat is een populaire uitdaging die in de coronaperiode opkwam: je overwint daarbij dezelfde hoogte als de Mount Everest, maar dan op een zelfgekozen hellend traject. Dat leg je net zo vaak af, zonder slaappauzes, totdat je de hoogtemeters hebt bereikt (8.848 meter per klim).

Om het interessant te houden, voltooide Thompson zijn Everestings in verschillende landen. Hij moedigde bovendien mensen aan om met hem mee te rijden.

Achtbaan van emoties

De prestatie zorgt voor een ‘achtbaan van emoties’, aldus Thompson op zijn sociale media. “Ik ben nog nooit zo fit geweest als nu, ik ben nog nooit zo moe geweest als nu, ik ben nog nooit zo emotioneel uitgeput geweest als nu en ik ben nog nooit zo trots op mezelf geweest als nu”, schrijft hij.

Om Thompsons inspanningen in een goed perspectief te plaatsen: in 2021 beklom wielerprof en landgenoot Richie Porte meer verticale meters dan elke andere professional, met zo’n 662.000 hoogtemeters. Dit jaar klom Thompson zo’n 50 procent meer dan de Ineos Grenadiers-renner.

Hij deed dit alles met het doel een miljoen euro (een euro per hoogtemeter) op te halen voor drie organisaties die geestelijke gezondheidszorg bieden. “Ik heb mijn hele leven aan depressies en geestelijke gezondheidsproblemen geleden en nu ik in de gelukkige positie ben dat ik fulltime kan fietsen, is het mijn missie om voor een groter doel te fietsen”, aldus Thompson.