Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Honderden retrofietsers vestigen nieuw Guinness World Record

Samen met een paar honderd retrofietsers heeft Gazelle dit weekend in het Nederlandse Dieren geschiedenis geschreven. De rijdende meute vormde gezamenlijk de langste parade met klassieke fietsen ooit. Daarmee hebben de deelnemers een nieuw Guinness World-Record neergezet. Het record werd gevestigd op de dag dat Gazelle haar 125ste verjaardag vierde.

Op het Champion Mondial Festival, het evenement ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Gazelle, verzamelden zich rond 15.00 uur honderden liefhebbers met fietsen van ten minste dertig jaar oud. “Natuurlijk waren er vele fietsfanaten uit Dieren, thuishonk van Gazelle, die hun oude fiets van zolder hadden gehaald. Maar we zagen tot onze verbazing ook een groep Engelsen en Duitsers met retrofietsen”, zegt woordvoerder Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle.

Notaris Joke de Kroon telde de fietsen en fietsexpert Aad Streng van Vereniging De Oude Fiets zag erop toe dat alle deelnemende tweewielers dertig jaar of ouder waren. “Pas dan is de fiets volgens de criteria een retrofiets”, aldus Streng, die daarom de framenummers controleerde. Om 15.45 uur klonk het startschot. Een aangesloten lint van recordjagende retrofietsers trapte bijna vijf kilometer door Dieren. Simon Groen, alias ‘De Kuif’, reed voorop met een hoge bi uit 1882.

Spetterend einde
Na terugkomst bleek de recordpoging te zijn geslaagd. Daarmee kreeg het Champion Mondial Festival, het druk bezochte jubileumfeest nabij de fabriek van Gazelle, een spetterend einde. “Er deden 230 mensen op een retrofiets aan mee. Dat aantal was nodig om het Guinness World Record te kunnen grijpen. Het is nu wachten op een officiële bevestiging van Guinness World Record”, aldus woordvoerder Ertekin.

Gerelateerde artikels