Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Helletocht in Waals-Brabant

De kans dat je ooit al in de verleiding werd gebracht om te gaan fietsen in Waals-Brabant, is hoogstwaarschijnlijk klein. De streek is vrij onbekend en plaatsnamen als Grez-Doiceau, Chaumont-Gistoux, Lasne of Genappe doen vast geen belletje rinkelen. Tenzij je ergens in de zuidrand van Leuven of in de buurt van Overijse woont, is dit een stukje België waar je eigenlijk maar weinig te zoeken hebt. Tenzij… je van kasseien, hellingen en ander ongein houdt.

Bandenwissel

Het is een goed bewaard geheim, maar in Waals-Brabant liggen onnoemelijk veel zware kasseistroken verstopt. En die worden veelal met elkaar verbonden door straten waarvan de staat van het wegdek ronduit erbarmelijk is. Je leest het al: dit is een parcours waar je je schoonmoeder nog niet overheen zou durven sturen. Maar met een stel 28 of 30 millimeter brede banden op je koersfiets of – waarom ook niet – een gravelbike, is deze rit een waar festijn. Er wachten je onderweg zo’n 25 kilometer kinderkopjes, heel wat stevige kuitenbijters én een paar fijne stopplaatsen.

Nooit vlak

Je start en komt aan nabij de Leeuw van Waterloo en wordt er al meteen op een eerste kasseistrook getrakteerd. Een voorsmaakje van wat de rest van de dag brengt. De abdijruïne van Villers-la-Ville is een heerlijk plekje om even halt te houden en een reepje naar binnen te werken. Die extra koolhydraten zal je kunnen gebruiken om de 1200 hoogtemeters te overbruggen. In dit deel van Waals-Brabant is het in feite nooit vlak en dat zal je dus snel voelen. Er wordt ook een stukje Vlaanderen meegepikt: de intussen alom bekende Moskesstraat, die ongetwijfeld haar rol zal spelen tijdens het WK, staat op het menu. Vanaf daar gaat het via het mondaine meer van Genval terug richting Waterloo. Napoleon beleefde er zijn ondergang. Benieuwd of het jou hier beter vergaat 😉

Goed om weten

Startlocatie: De Leeuw van Waterloo
Lengte rit / hoogteverschil: 115 km /1200m
Aantal kilometer kasseien: +/- 25 km
Zwaarte: een heel pittige tocht voor geoefende fietsers

Gerelateerde artikels