Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Gun elkaar de ruimte op het fietspad

Met dit mooie weer is er sprake van een eerste piek in het fraaie fietsseizoen. Keerzijde van de heerlijke temperaturen is dat het extra druk is op de fietspaden. Dat kan tot conflicten leiden. Team Roompot-Nederlandse Loterij en Veilig Verkeer Nederland (VVN) roepen op tot respectvol gedrag bij alle gebruikers van het fietspad.

De druk op de fietspaden neemt toe. De evolutie van de fiets is in volle gang. Elektrisch fietsen neemt een vlucht waardoor mensen meer en ook verder gaan fietsen. Om lekker te bewegen stappen ook steeds meer mensen op de racefiets. Fietsen zit in onze genen.

“In het voorjaar zwermen grote groepen amateurwielrenners weer uit en begeven zich met hoge snelheid over de fietspaden. Wij merken jaarlijks dat de gewone fietser daar hinder van ondervindt, en mogelijk ook wel andersom, en ons vraagt welke regels er in dat geval gelden op het fietspad”, zegt een woordvoerder van VVN.

“Het komt erop neer dat het fietspad voor iedereen is en dat het dus gaat om een stukje samenspel. Juist dat samenspel willen wij bevorderen in nauwe samenwerking met onze kersverse partner Team Roompot – Nederlandse Loterij”, aldus VVN. Eén van de eerste boodschappen zit verpakt in de video hieronder.

“Zolang er niet overal brede fietspaden zijn moeten we ons gedrag aanpassen. Vandaar dat we een beroep doen op het sociale gedrag van zowel de snelle wielrenners als de gewone fietser, waarbij we vragen een aantal gedragsregels in acht te nemen. Achter elkaar gaan rijden als groep toerfietsers voordat je gewone fietsers passeert; elkaar niet aan de kant schreeuwen maar de fietsbel gebruiken; een fietsbel; oogcontact maken met de automobilist bij oversteeksituaties en een duimpje omhoog als iemand je ruimte biedt, geeft een goed gevoel bij allemaal.”