Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Grinta!’s Redactie Routes: 4. Naar randje Hageland

Op zoek naar mooie en/of uitdagende ritten in eigen land? Dan kom je vast aan je trekken met de trainingsroutes van de Grinta!-medewerkers. Gilles leidt je van de Kempen naar het Hageland.

Van biljartvlakke Kempen tot Hagelandse heuvelruggen

De Kempen is niet meteen de meest uitdagende fietsregio. Maar de rustige, landelijke wegen, waar mogelijk in combinatie met een aangenaam zonnetje, maken van de streek al snel een fietsparadijs. Ten zuiden van Laakdal en Westerlo ruil je de vlakke wegen daarnaast al om voor de glooiende uitlopers van het Hageland.

Twee passages door industriezones – in Turnhout en Geel – is de prijs die we moeten betalen voor een voor het overige grotendeels verkeersluwe fietsroute. Hoewel je op de Kempense boerenwegels ook aardig wat fietsverkeer tegenkomt, is het vooral genieten van de rust. Op betonbanen is het soms net wat meer duwen, maar dat wordt doorgaans beloond door stukken met lekker lopend asfalt. Vanaf Eindhout, Endert voor de locals, volgen een aantal pittige klimmetjes elkaar op. Na het gehucht Wolfsdonk, dat zich uitstekend leent tot een koffiestop, volgt nog één obstakel. De beklimming van de Dry Eycken. In Tongerlo passeer je dan weer langs het Sporta-complex en de Norbertijnenabdij alvorens de laatste 30 kilometer langs vlakke wegen binnen te rijden.

Hou er rekening mee dat je in grote lijnen 50 kilometer zuidwaarts rijdt en na een passage in Averbode opnieuw dezelfde afstand naar het noorden moet. Een gunstige wind uit zuidelijke richting is voor deze tocht dus mooi meegenomen.

Goed om weten:

Startlocatie: het centrum van Vosselaar, vlot bereikbaar via de E34
Lengte: 115km
Hoogteverschil: 250 meter
Wegdek: verhard
Zwaarte: matig met een aantal pittige maar korte klimmetjes, leuk als eerste +100 km
Highlights:
* het pittoreske gehucht Wolfsdonk, waar op het terras bij Loup Garou de koffie en cappuccino aan democratische prijzen te verkrijgen is
* het binnenplein van de Norbertijnenabdij van Tongerlo is de moeite om even halt te houden  Extra opmerking: zowel in Turnhout als in Geel passeer je een klein stukje industrie. Hier is het opmerkelijk rustiger tijdens weekends en op feestdagen.

Gerelateerde artikels