Deel dit artikel:

Grinta! X-mass ride

Tweede kerstdag betekent traditioneel Grinta!’s X-mass ride. Enfin, tot voor de coronapandemie was dat toch het geval. En dus was onze blogger Gilles afgelopen maandag ondanks het regenweer dolblij dat de klassieker op 26 december opnieuw kon doorgaan. Zijn relaas lees je hier.

Het doet deugd om na twee lange coronajaren op 26 december opnieuw te kunnen afzakken naar Oudenaarde. De motivatie om eind december te gaan fietsen is immers groter als je in groep kan rijden. De autorit van 120 kilometer neem ik er dan ook met plezier bij. Zeker op tweede kerstdag wanneer de wegen ‘s ochtends haast verlaten zijn. De verschillende buienradars en weerapps vinden een consensus waar de doorsnee politicus een voorbeeld aan kan nemen. Dat het zal regenen deze voormiddag staat als een paal boven (regen)water. Het wordt vermoedelijk een paar uurtjes tandenbijten. Maar 100 kilometer is doenbaar en allesbehalve uitzichtloos. Toch voorzie ik voldoende kleding. Waarom zou ik onnodig kou lijden.

Bekende gezichten

Bij aankomst op de parking achter het Centrum Ronde van Vlaanderen ben ik duidelijk niet de enige fietser vandaag. Fietsen worden van bagagedragers en uit kofferbakken gehaald. Overal wordt kledij aangetrokken en helmen en schoenen vastgegespt. Binnen in het CRVV staan de koffie en bijhorende koeken klaar. Het is de herkenbare gezelligheid van de Grinta!-groepsritten. De habitués tekenen present, en er wordt volop bijgepraat over fietsavonturen van de voorbije maanden en de planning voor het komende jaar.

Vechten tegen de zijwind

Na een briefing van onze kopman Frederik Backelandt, trekt het peloton zich in de eerste ochtendbui in gang onder motorbegeleiding. Om met deze 70-koppige bende op pad te gaan over een mooi en veilig parcours, werd beroep gedaan op onze lokale gids Kris De Nys. Een van zijn grootste uitdagingen was om op de best mogelijke manier Kortrijk Xpo te bereiken voor onze tussenstop. Daarin slaagde Kris met verve. Vertrekken doen we in noordoostelijke richting, waar we op een steenworp van Gavere passeren. Vanmiddag vindt hier de wereldbekerwedstrijd veldrijden plaats. Nu rijden we nog volop het kampioenschap waterfietsen. Onze koers verlegt zich intussen richting het noordwesten.  De koptrekkers zetten onverstoord door, en vanachter is er voldoende beschutting voor de wind. Solidariteit is er genoeg in onze groep. Af en toe wordt er van plaats gewisseld om het hoofd te bieden aan de zijwinden die de Vlaamse voorjaarskoersen in deze regio zo aantrekkelijk maken om naar te kijken.

Langs West-Vlaamse industriëlen

In Machelen naderen we de Leie. Met zo’n massa fietsers, volgwagens en moto’s kiezen we uiteraard niet voor het jaagpad. Wel volgen we een gelijkaardig traject. Richting zuidwesten zijn het de laatste kilometers waarbij de wind echt tegensteekt. De bevoorrading ligt ruim over halfweg, dus is het nog even tanden bijten voor wie het net even minder gaat. We doorkruisen de industriezone van Wielsbeke waar naast Quick-Step ook nog een aantal andere firma’s gevestigd zijn die ooit te zien waren als shirtsponsor in het peloton. Vanuit deze West-Vlaamse grond is het dat heel wat selfmade zakenmensen zijn opgestaan.

Gerrit Callewaert

Vervolgens passeren we Bavikhove, waar niet alleen Gerrit Callewaert maar ook brouwerij De Brabandere gevestigd is. Bavik: je drinkt er één en je plast er twee, wordt wel eens spottend gezegd. Doe liever maar een Kwaremont, afkomstig uit dezelfde brouwerij. Maar dat is voor straks, eerst warme soep op de bevoorrading. Na een vlotte doortocht door Harelbeke geraken we probleemloos aan de achterkant van Kortrijk Xpo. De hallen zijn nu nog leeg, maar binnen drie weken kan je als fietser opnieuw je hart ophalen tijdens Velofollies. De warme soep met broodjes zijn in trek. Flesjes water blijven onaangeroerd staan. Dat hebben we de afgelopen twee uur al meer dan genoeg gezien. Dankzij de letterlijk warme ontvangst, kunnen we er na een kwartiertje opnieuw tegenaan.

Op een zware maag

Met gevulde magen, zo blijkt al snel. De weinige hoogtemeters liggen verraderlijk achter de hoek van Kortrijk Xpo te wachten. Een aantal fietsers zakken er achteraan door. Maar geen erg, ze worden ondersteund door de Grinta!-gidsen en collegiale collega-fietsers. Zo blijft ook het tweede gedeelte van de rit voor iedereen verteerbaar. In Spiere-Helkijn veranderen we voor een laatste keer van windrichting. De dik 22 afsluitende kilometers is het met een gunstige wind in rechte lijn naar start- en aankomstplaats Oudenaarde. Dit keer volgen we niet de richting van de Leie, maar wel die van de Schelde. In Avelgem nemen we afscheid van fotograaf Gert-Jan, die ons voor de gelegenheid als fietser heeft vervoegd vandaag en aan zijn voordeur passeert.

De finale van de Ronde

In Kerkhove komt de finale echt in zicht. Op dezelfde wegen waarop Van der Poel, Van Aert, Asgreen en andere gladiatoren de afgelopen jaren streden heroïsche gevechten streden, gaat ook ons tempo omhoog. Of het de adrenaline van de finale is, of de varkens die hun stal ruiken, laten we even in het midden. In ieder geval gaat het vooruit. Dankzij de motobegeleiding en technische assistentie bollen we veilig Oudenaarde binnen. In het Centrum Ronde van Vlaanderen wachten de verdiende Kwaremont à volonté, broodjes en een aanwezigheidstombola. Meer moet dat niet zijn op tweede kerstdag.

Ride together?

Wil je er ook eens bij zijn wanneer het Grinta!-peloton eropuit trekt? Surf dan regelmatig naar deze pagina, je vindt er alle info over onze toekomstige ritten, reizen en evenementen.