Deel dit artikel:

Girona en Costa Brava: warm bad voor wielrenners

Wordt 2022 het jaar waarin we weer vrij zijn om te gaan en staan waar we willen? Ben je alvast op zoek naar een mooie bestemming voor je fietsvakantie of trainingskamp met de club? Kijk dan eens naar wat de Spaanse provincie Girona en de Costa Brava te bieden hebben.

Girona is niet alleen een provincie, maar ook een stad in de regio Catalonië. Deze bestemming is bijzonder goed te bereiken vanuit de Lage Landen, onder meer dankzij de aanwezigheid van Aeroport de Girona-Costa Brava. Wie niet de ideale vlucht kan vinden, kan ook op Barcelona vliegen. Die wereldstad ligt op anderhalf rijden ( één uur met de trein). Qua ligging is Girona ideaal, met de kustlijn van de Costa Brava op minder dan een half uur rijafstand.

De stad Girona heeft een authentiek karakter en is, in tegenstelling tot veel andere Spaanse steden, nog niet overspoeld met toeristen. Al wordt het er wel steeds wat drukker, mede doordat er voor de serie Games of Thrones opnames in Girona zijn gemaakt. De kleurrijke straten en de markante kathedraal zijn als decor gebruikt.

Geliefd wieleroord

Wie door Girona gaat, merkt ook meteen op dat dit een geliefd oord is voor wielrenners. Om de haverklap trekken racefietsers aan je voorbij die aan een toer beginnen. Of die net terugkomen van een ronde langs de kustlijn van de Costa Brava en door het glooiende gebied met de uitlopers van de Pyreneeën.

Dat Girona en de Costa Brava een perfect wielergebied vormen, blijkt ook wel uit de aanwezigheid van vele profwielrenners. Zij zijn daar permanent gevestigd of hebben er een (tweede) huisje voor trainingsdoeleinden. David Millar, Hannah en Alice Barnes, Kasia Niewiadoma, Mike Woods, Ashleigh Moolman-Pasio, Sam Gaze en vele anderen bereid(d)en hun successen voor in dit fraaie deel van Spanje.

Girona en de Costa Brava staan bekend om hun aangename klimaat en grote diversiteit als het gaat om fietsen. De ene keer rijd je langs de mooiste baaien van de Middellandse Zee. En even later baan je je een weg omhoog naar middeleeuwse dorpen en steden, gelegen tussen vulkanen en bergen van de Pyreneeën. De infrastructuur is altijd in orde, met veel fietszones die afgescheiden van de weg liggen. Met de fiets ga je ook gemakkelijk door kleine steegjes en over smalle paden die anders, als je op pad bent met de auto, buiten het zicht blijven.

Koffie en meer

In Girona is de wielercommunity buitengewoon sterk. Als je er fietst, plan de rit dan zeker eens langs een van de legendarische wielercafés of sportief georiënteerde koffiezaken die (vaak) in handen zijn van bekendheden. Je vindt er bijvoorbeeld La Fábrica van Christian Meyer, Federal Café van Rory Sutherland en Hors Catégorie van Robert Gesink. La Comuna is dan weer dé plek voor triatleten. Deze zaak wordt gerund door Emma en Jan Frodeno. Veel van de hotels en andere accommodaties zijn berekend op fietsers. Dat is onder meer te zien aan de afgesloten fietsgarages, wasservices, technische ondersteuning en de aanwezigheid van onder meer fysiotherapeuten en masseurs.

Reis plannen

Je kunt heel gemakkelijk zelf een reis naar Girona en de Costa Brava boeken en plannen. Met diverse apps zijn er eenvoudig fraaie routes te maken. Maar je kunt dit werk natuurlijk ook uitbesteden aan professionele bedrijven. Voordeel daarvan is dat zij de omgeving als hun eigen broekzak kennen. Zij kunnen je dan tevens voorzien van de beste tips en het nodige maatwerk bieden. Onder andere Catalonia Bike Tours, Centre Biker Girona, Cicloturisme Tours, Eat Sleep Cycle, Girona Pro Sport, Trek and Ride en Zona BTT Pirineu Girona staan bekend om hun fietsspecifieke services.

Events

Wil je niet ‘zomaar’ fietsen of gewoon prettig trainen en ben je juist op zoek naar competitie? Dan kan dat ook in Girona. De regionale evenementenkalender is buitengewoon goed gevuld met evenementen voor zowel profs als amateurs. Denk dan aan het Sea Otter Europe Costa Brava-Girona Bike Festival, The Traka Gravel series, La Tramun, Banyoles XCO Copa Catalana Internacional en de Catalunya Bike Race.

  • Ga voor meer informatie naar de website