Deel dit artikel:

Giant vernieuwt de Anthem Advanced Pro 29 XC

Giant heeft een geheel nieuwe Anthem Advanced Pro 29 mountainbike voor crosscountry voorgesteld. Een lichter frame, een nieuwe FlexPoint Pro-achtervering en een aangepaste geometrie zijn de meest opvallende kenmerken. De nieuwe Anthem Advanced Pro is gebouwd om maximaal voordeel te halen uit de snelheid en stabiliteit van de 29″-wielen.

Met dank aan het Giant Factory Off-Road Team

De eerste Anthem dateert reeds van 2005 wanneer hij zijn opwachting maakt in het wereldbekercircuit. In de daaropvolgende jaren blijft Giant de Anthem steeds aanpassen en vernieuwen. Engineers en productontwikkelaars van Giant werken daartoe nauw samen met rijders van het Giant Factory Off-Road Team. Deze next generation Anthem moet dan ook helemaal voldoen aan de eisen van de steeds technischer wordende crosscountry-parkoersen.

Diverse rijders hebben Giant tijdens het ontwikkelingsproces van waardevolle feedback voorzien. Onder hen Antoine Philipp, het aanstormende, 24-jarige Franse talent van het Giant Factory Off-Road Team. Gedurende het UCI-wereldbekerseizoen 2021 testten Philipp en zijn ploeggenoten in wedstrijden verschillende prototypes: “De snelheden, technische uitdagingen en het competitieniveau gaan steeds verder omhoog”, zegt Philipp. “De fietsen en uitrusting doen er nu meer toe dan ooit tevoren. Voor de meest uitdagende tracks geeft de nieuwe Anthem Advanced Pro 29 me alles wat ik nodig heb. Hij reageert super, voelt licht en levendig aan op de beklimmingen en geeft me meer vertrouwen en controle in afdalingen, bij drops en op rockgardens die zo bepalend zijn in een wedstrijd.”

Nieuwe achtervering

De vernieuwing van de Advanced-grade carbon frameset (het hoofdframe en de achterbrug) bespaart 250 gram ten opzichte van de vorige Anthem. De algehele efficiëntie krijgt een impuls met het bottom bracket dat ruim twintig procent stijver is. De torsiestijfheid is meer dan zeven procent hoger vergeleken met de vorige generatie. Dit zorgt voor sneller en preciezer stuurgedrag tijdens intense race-inspanningen.

Eén van de belangrijkste innovaties van de Anthem Advanced Pro 29 is de geheel nieuwe achtervering – FlexPoint Pro – welke speciaal is ontwikkeld voor crosscountry-wedstrijden. Dankzij het single-pivot ontwerp in combinatie met een carbon link – lichter dan bij de vorige versie – moet deze veertechnologie met 100 millimeter veeerweg garant staan voor meer controle in pittige afdalingen maar ook op beklimmingen met rotsen en wortels.

Aangepaste geometrie

Geheel in de trend van hedendaagse crosscountry-mountainbikes wordt de balhoofdhoek vlakker (67,5°) en is het frame voorzien op een voorvork met 110 millimeter veerweg. Hiermee vergroot het vertrouwen en de snelheid in technische afdalingen. De zitbuishoek wordt steiler (75,5°) wat dan weer de krachtoverbrenging in de beklimming ten goede komt. Het frame krijgt een langere reach vergeleken met de vorige modellen en een breder carbon stuur met 35 millimeter diameter.

Modellen

Al meer dan zeventien jaar draait het bij de Giant Anthem om winnen. De bike heeft bijgedragen aan talloze podiumplaatsen in World Cup-wedstrijden, successen op nationale kampioenschappen en wereldtitels in marathons. De vernieuwde Anthem moet de komende jaren voor nieuwe successen gaan zorgen. 

Giant voert in de Benelux alle vier modellen van de nieuwe Anthem. Dat zijn de Anthem Advanced Pro 29 0 (adviesprijs: € 12999), Anthem Advanced Pro 29 1 (adviesprijs: €7649), Anthem Advanced Pro 29 2 (adviesprijs: € 5349) en Anthem Advanced Pro 29 3 (adviesprijs: € 4599).

Meer info via: https://www.giant-bicycles.com/nl/anthem29

Gerelateerde artikels