Deel dit artikel:

Giant maakt haar Reign nog wat veelzijdiger

De achtste generatie van de Reign-mountainbike is een feit. Giant heeft haar endurofiets voorzien van een herontwikkelde vering. Met flip-chip is de geometrie instelbaar. Ook is er de optie om voor een mullet setup (met 29 inch voorwiel en 27,5 inch achterwiel) te gaan.

De nieuwste uitvoering van de Reign gaat bij Giant de boeken in als een veelzijdige. Met zijn progressieve enduro-geometrie en aanpassingsvermogen aan verschillende soorten ondergrond, geeft hij je meer keuze als het gaat om rijstijl en terrein.

Basis van de jongste telg uit de Reign-familie is het nieuwe frame met een lagere stand-over hoogte. In combinatie met een langere reach wordt het manoeuvreren met de fiets gemakkelijker. Het frame heeft bescherming tegen steenslag aan de onderzijde van de onderbuis. In diezelfde onderbuis is opbergruimte gecreëerd voor essentials voor onderweg.

Aanpasbare geometrie

De geometrie van het frame is aanpasbaar dankzij de toepassing van een flip-chip. Die biedt drie standen waarmee je de geometrie beter kunt laten aansluiten op de gewenste rijstijl en de omstandigheden op de trails. De trapasverlaging valt in stappen van 5 millimeter aan te passen (35, 30 of 25 millimeter) en ook de balhoofdbuishoek (63,5, 63,9 of 64,2 graden) en zitbuishoek (78,3, 78,7 of 79 graden) zijn instelbaar.

De hoge positie van de flip-chip vergroot de afstand tot de ondergrond en komt in beeld bij het strakkere, technischere werk. In deze stand helpt de steilere zitbuishoek je bij het bedwingen van beklimmingen. Zet je de flip-chip in de lage stand, dan wordt de balhoofdbuis luier en de bottom bracket drop lager. Dit geeft meer vertrouwen bij hogere snelheden. Voor wie een meer neutrale afstelling wenst, is de middelste stand het meest geschikt.

Mullet of niet?

In de Benelux voert Giant enkel de Reign Advanced Pro 1. Deze heeft standaard een 29-inch voorwiel. Achter heb je de keuze tussen een wiel van 29 inch en 27,5 inch. Het grotere 29-inch achterwiel verbetert de stabiliteit en het rolvermogen, terwijl de 27,5-optie een wendbaarder, levendiger gevoel geeft. Sommige bikers geven de voorkeur aan een mullet setup – groot wiel voor, kleiner wiel achter – op steil, technisch terrein.

Giant Factory Off-Road Team

De nieuwe Reign is mede tot stand gekomen dankzij de samenwerking met het Giant Factory Off-Road Team. Eén van de testpiloten was Youn Deniaud. “We zijn meer dan een jaar bezig geweest om alles op en aan de nieuwe Reign perfect te krijgen”, zegt Deniaud, die met zijn prototype naar een etappezege en een topvijfklassering reed tijdens de laatste ronde van de 2022 Enduro World Series in het Franse Loudenvielle. “Ik raakte er gedurende het seizoen steeds meer vertrouwd mee en had later in het jaar mijn beste resultaten. Ik denk dat dat voor een groot deel te maken heeft met de fiets, die me echt helpt om mijn grenzen te verleggen.”

Afwerking

De Reign Advanced Pro 1 heeft een Fox Float X2 Performance Elite schokdemper achter en een Fox 38 Performance Elite vork met 170 millimeter veerweg. Hij is opgebouwd met een Giant TRX 2 Carbon 29 WheelSystem en SRAM GX Eagle aandrijvingscomponenten. De adviesprijs bedraagt 6.999 euro.