Deel dit artikel:

Giant lanceert lichtere, vernieuwde TCX

Giant heeft zijn TCX Advanced Pro vernieuwd. Kenmerken van deze cyclocrosser zijn extra snelheid en soepel rijgedrag, onder meer dankzij de 260 gram lichtere, carbon frameset, nieuwe D-Fuse SLR-zadelpen en herontworpen vork.

Bij het ontwerp van de nieuwe TCX Advanced Pro is gebruik gemaakt van Giants Advanced-grade carbon. Daarmee is de fiets aanzienlijk lichter geworden, terwijl de hoge mate van stijfheid is behouden. Het frame en de vork zijn herontworpen, wat een totale gewichtsbesparing van 260 gram oplevert. Het frame is 200 gram lichter dan de vorige generatie (850 gram versus 1050 gram). De opnieuw ontworpen vork, eveneens van Advanced-grade carbon, is 60 gram lichter (van 460 gram naar 400 gram). Deze heeft dezelfde torsie- en laterale stijfheid als de vorige TCX-serie.

De combinatie van gewichtsvermindering en technische verbeteringen, waaronder asymmetrische liggende achtervorken voor betere krachtoverdracht, maken deze TCX wendbaarder en responsiever. Dat is merkbaar op zowel zware passages met modder en zand als op bestrate paden. De TCX leent zich voor alle omstandigheden die typisch zijn voor cyclocrosswedstrijden en andere ritten over gevarieerd terrein. De fiets leent zich voor het klimwerk, gaat gemakkelijk over de schouder en is responsiever in de sprints en bij acceleraties.

Voor elke rijstijl

De in het frame weggewerkte zadelpenklem is verplaatst naar de achterkant van de zitbuis waar deze is verbonden met de achtervork. Dit resulteert in verbeterde compliance en maakt het ook mogelijk om een standaard ronde 30,9-zadelpen (met een interne klem) te gebruiken. Dit in plaats van de gepatenteerde D-Fuse-zadelpen die bij alle nieuwe TCX-modellen wordt geleverd. Hierdoor is het mogelijk om voor een dropper post te kiezen. Dit maakt de fiets geschikt voor elke rijstijl en elk type terrein. De meeste nieuwe TCX Advanced Pro-modellen worden geleverd met een nieuwe D-Fuse SLR-zadelpen. Die is volledig gemaakt van carbon en biedt 20 procent meer compliance dan de bestaande D-Fuse SL zadelpen.

Met tubeless banden

De nieuwe TCX Advanced Pro bevat nog meer innovaties, waaronder een lichtgewicht, carbon WheelSystem en tubeless banden. Met deze combinatie ervaren cyclocrossers alle voordelen van tubeless banden (tot 45 millimeter), zoals verbeterde grip, een soepele en efficiënte rijkwaliteit en de mogelijkheid om met lagere bandenspanning te rijden met daarbij een verminderd risico op lekrijden. De TCX Advanced Pro voorziet ook in geïntegreerde schijfremtechnologie met flat-mounts en steekassen met een diameter van 12 millimeter (voor en achter). Dit zorgt voor optimale stijfheid en optimale controle in de bochten.

Binnenkort is de nieuwe TCX Advanced Pro leverbaar. In Nederland en België bestaat de TCX-collectie uit de TCX Advanced Pro 0 (consumentenadviesprijs: 4.899 Euro), de TCX Advanced Pro 1 (consumentenadviesprijs: 3.599 Euro) en de TCX Advanced Pro 2 (consumentenadviesprijs: 2.599 Euro).

  • Kijk voor meer informatie op de website van Giant

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE