Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Getest: Suomy Sfera

De Italiaanse helmenfabrikant Suomy is gespecialiseerd in motorhelmen, maar legt zich sinds 2014 ook toe op fietshelmen. Het gamma is beperkt, overzichtelijk en opvallend tegelijk. Kijk maar naar deze Sfera.

Door het veelvuldig in beeld rijden van veldrittopper Wout van Aert de voorbije winter leek het alsof Suomy al een oudgediende is in de fietsindustrie. Maar niets is minder waar: met de ontwikkeling van enkele innovatieve special design helmen, de Gun Wind en de Sfera, zette Suomy vanaf 2014 pas de eerste stappen op de markt der fietshelmen. Stappen die mij al direct geslaagd leken bij het zien van de helmen, en die méér dan geslaagd bleken bij het testen ervan. Althans, dat laatste betreft het model Sfera, waar ik inmiddels vanaf begin februari mee heb rondgefietst.

Uiterlijk
De Sfera (eigen weging: 244 gram in maat 54-58 cm) is een helm met een opvallend uiterlijk, meer dat van een aerohelm dan van een traditioneel model met honderdduizend luchtsleuven. Ikzelf ben daar helemaal voor te vinden, anderen zullen er minder van gecharmeerd zijn. De Sfera is in elk geval een compacte helm, die je hoofd niet meteen met een factor zoveel groter doet lijken.

Ventilatie
Lucht kan naar binnen stromen door 10 inlaatopeningen, en weer naar buiten door 12 ventilatiegaten aan de achterkant. Het levert een prima verkoeling op, want het is me eigenlijk nooit opgevallen dat zweet zich van mijn voorhoofd via mijn slapen een weg naar beneden zocht. Met dank hoogstwaarschijnlijk ook aan de ruime padding aan de binnenkant van de helm, die redelijk wat transpiratievocht kan opnemen. Voor de duidelijkheid: ik heb de Suomy op tal van ritten in de bloedhitte op gehad, onder andere bij Lapierre in het warme Fréjus, maar ondervond nimmer ‘zweethinder’.

Pasvorm
Wat de pasvorm betreft, geef ik de Suomy Sfera ook een dikke pluim. De reeds aangehaalde padding voelt comfortabel aan, de helm valt goed rond je hoofd en de hoogteverstelbaarheid in drie standen was precies toereikend voor wat ik prettig vind. Het sluitsysteem is achteraan zelfs nog in zijdelingse richting aanpasbaar, zodat het wel raar moet lopen wil je jouw individuele voorkeursinstelling niet kunnen vinden.

To top it off (zoals de Engelsen zouden zeggen) krijg je bij de Sfera een viziertje meegeleverd dat de helm een mountainbike-voorkomen meegeeft. Het vizier (gewicht: 12 gram) is geniaal eenvoudig afneembaar (daar mag de concurrentie een voorbeeld aan nemen) en ik vond de Sfera mét vizier mooier dan zonder, dus ook op de wegritten die ik ermee reed, zat het vizier lekker op zijn plek. (Zou ik nog koersen, dan zou het vizier/de zonneklep echter moeten wijken, want lig je onderin de beugel te jakkeren, dan zit het ding wel wat in je gezichtsveld, zeg ik er eerlijkheidshalve nog bij.)

Conclusie
De Suomy Sfera is een uitermate capabele fietshelm, die niet alleen als weghelm kan dienen maar ook op een mountainbike niet misstaat, dankzij een eenvoudig maar ingenieus vizier. De verkoeling laat niets te wensen over, de pasvorm en het draagcomfort evenmin. Als het uiterlijk je ook nog bekoort, dan doe je voor € 119 een perfecte koop. De Sfera is er in 11 kleurstellingen en in de maten 54-58 en 59-61 cm.