Zo’n Atom6 stel je helemaal naar je eigen wensen samen, zodat je zelf in handen hebt hoe duur je hem maakt. Je kan daarbij kiezen uit tal van onderdelen en wielen, maar ook de framekleuren zitten in de configurator. En wil je nog iets anders, dan kan je altijd met het West-Vlaamse merk samenzitten om te kijken wat mogelijk is. En voor je tot de aankoop overgaat, word je nog opgemeten, zodat je zeker de juiste maat krijgt. Met andere woorden, hier ben je niet de dertiende in een dozijn klanten. Dat is al meteen een aanpak die ik kan smaken.
Snelle, lichte allrounder

De Strada 2.0 is de lichte, allround aerofiets van Atom6 en kwam voor ons in een mooie rood-zwarte uitvoering. Het merklogo vind ik altijd net iets te ‘in your face’, maar van het gewicht was ik wel onder de indruk: 7,15 kilo in de maat S, wat overeenkomt met een 54. Daarmee kun je thuiskomen. Het frame zelf lijkt wat kenmerken van de bekende fietsen uit dit segment over te nemen, maar algemeen durf ik te zeggen dat het een mooie fiets is. Het massieve bracket en de smalle onderbuis zijn intussen al old school, maar ze zorgen enerzijds voor stijfheid en anderzijds voor een zo smal mogelijk frontaal oppervlak. En handig voor een snelle aanpassing is de slimme zadelpenklemming. Het inbusboutje zit er schuin in, waardoor je nooit in de problemen komt met de inbussleutel.
Oeps!

Ik was al de derde tester die met de Strada op pad mocht tijdens de testdag en na een paar eerste impressies hoorde ik een tikje op korte tijd overgaan in een vervelender lawaai, zoals het schroefje op het ventiel dat te los zit en tegen de velg tikt en wringt. Net toen ik afremde om de oorzaak te onderzoeken, kwam een spaak uit het voorwiel los. Lap, dat betekende een ingekorte testrit en een reservewiel uit de garage toveren. Nader onderzoek toonde geen andere gebreken aan, dus was het gewoon een gevalletje van een slordig ingespaakt voorwiel. Bij Atom6 zaten ze er natuurlijk flink mee verveeld, maar aan de andere kant ben ik nuchter genoeg om te beseffen dat zoiets stom toeval kan zijn. Ik heb al voldoende positieve commentaren over het merk gehoord om ervanuit te gaan dat ze dit meteen zouden oplossen voor een gewone klant.
Zelf zou ik trouwens niet meteen kiezen voor deze Pro+ Wave-uitvoering van de Panache-wielen. De golvende velgvorm voegt naar mijn gevoel niet meteen iets toe en de carbon spaken zorgen bovendien voor een meerprijs. Dan hou ik het toch liever bij de traditionele carbon velgen en gewone spaken.
Vinnig en lichtjes nerveus

Maar terug naar de testrit zelf! De Strada 2.0 bleek al snel een strakke racefiets te zijn. Hij zet snel aan en er zit een goede loop in. Kortom, hij geeft zin om te knallen. Op de kasseien vond ik hem dan weer wat aan de hardere kant, ondanks de uitstekende, 28 mm brede Vittoria Corsa N.ext-banden. Hij stuurt op zich wel strak, maar de voorkant zou ik toch eerder als nerveus omschrijven. Daardoor is hij eerder geschikt voor snelle coureurs dan voor een occasionele zondagsfietser die vooral stabiliteit zoekt.
Al carbon wat de klok slaat

De merkeigen ATOM 6 carbon cockpit was op onze testfiets 40 cm breed en zorgde ervoor dat de remleidingen volledig binnendoor liepen. De cockpit lag goed in de hand en paste qua breedte goed bij deze framemaat. Wie andere afmetingen wil, zal dat uiteraard kunnen overleggen voor de aankoop. Ook het vermelden waard, is het Lizard Skins-stuurlint dat voor velen bij de favorieten hoort vanwege de grip en het aangename, comfortabele contact. Het Pro Stealth-zadel met carbon rails kon de helft van ons panel bekoren, maar ook dat is weer een onderdeel dat je zelf uit de lijst mag kiezen.

Waar uiteraard niemand klachten over had, was de Shimano Ultegra Di2-groepset. Die presteerde zoals vanouds. Het 52/36-crankstel was gecombineerd met een 11-34-cassette, wat een ruim bereik gaf. De remschijven hadden zowel voor- als achteraan een diameter van 140 mm, wat perfect is voor Vlaamse sportievelingen. Lange afdalingen, waar je een grotere schijf nodig hebt, ga je hier namelijk niet meteen vinden.
Conclusie

Oké, Atom6 is niet het bekendste merk en ook de wielen zijn niet van een grote speler, maar alles samen bevalt de fiets de meeste testers wel. Vooral zijn vinnigheid spreekt aan en dat is toch iets wat je zoekt in een pure racefiets. Daarnaast was dit een van de lichtste fietsen uit de verkiezing (ik herhaal: 7,15 kilo!) en dat is altijd mooi meegenomen. De testfiets kost 5799 euro, een Atom6 Strada 2.0 heb je vanaf 3249 euro.
Meer info op de website van Atom6 >>
