Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Getest: Airmax neusspreider

Wie sport, heeft veel zuurstof nodig voor het omzetten van brandstof in energie. Veel zuurstof betekent veel lucht inademen, en dat betekent mond en neus zo ver mogelijk open zetten. Een Airmax neusdopje helpt bij het openen van de luchtwegen via de neus. We gingen ermee op pad.

Als kind had ik een geschiedenis van astmatische bronchitis en de daarbij behorende ademhalingsmoeilijkheden. Ik raakte gewoon om door mijn mond te ademen in plaats van door mijn neus, tot ik daar jaren later zo’n beetje uit groeide. Bij het sporten was inademen door je mond nooit een probleem, want dan moet de zuurstofinname zo snel mogelijk gaan, en dan is je mond de betere optie boven je neus. Toch spits ik nog altijd extra mijn oren als het over gemakkelijker ademen gaat, omdat ik ongemerkt nog wel eens verval in mijn oude gewoonte. Het aanbod om een Airmax te testen, was dan ook welkom.

Even wennen
In de probeerverpakking (€ 14,95) die ik kreeg toegestuurd zat een opbergdoosje, een Airmax in de maat small en eentje in de maat medium. Op de verpakking staat dat de siliconen neusspreiders drie maanden te gebruiken zijn, maar dat lijkt mij afhankelijk van hoe intensief je ze gebruikt en hoe goed je ze reinigt na gebruik. Het inbrengen van de Airmax is de eerste keer ietwat onprettig, maar de keren daarna weet je hoe ver het siliconenbrugje moet zitten en gaat het allemaal wat vlotter. Je merkt direct dat je neusvleugels open worden geduwd en dat lucht daarom gemakkelijker naar binnen vloeit.

Even snuiten?
De eerste kilometers van je rit voel je de Airmax nog zitten, maar al spoedig verdwijnt de aanwezigheid ervan naar het onbewuste. Totdat er zich als je eenmaal opgewarmd bent wat overtollig (neus)slijm gaat ophopen in keel en neus, waar je dan natuurlijk vanaf wilt. Een stevige snuitbeweging met eerst je ene neusgat dicht met je duim en dan het andere, zit er niet echt in, want de Airmax belet dat. Voor mij toch wel een nadeel, want als ik sport heb ik (helaas) een overmatige slijmvorming. Geen punt voor mezelf, want het is nu eenmaal zo en ik kan er weinig aan doen, maar elke gemiddelde andere sporter met een ‘normale’ slijmproductie zal minder tegen dat nadeel aanlopen dan ik, of er zelfs helemaal geen last van hebben, vermoed ik.

Conclusie
De Airmax zet eenvoudigweg je neusvleugels open en daardoor kan lucht sneller binnenstromen. Extra lucht betekent sneller energie betekent beter presteren. Wie tijdens het sporten niet teveel last heeft van slijmvorming in keel- en neusholten, kan er perfect zijn voordeel mee doen. Moet je regelmatig je keel schrapen of je neus legen, dan kan de Airmax vaker dan je lief is in de weg zitten.