Deel dit artikel:

Garmin Cycling Day: perfecte groepsroute tussen Gent en Vlaamse Ardennen

Ze waren talrijk opgekomen, de Garmin-gebruikers, -fans en -ambassadeurs. Aan het Wielercentrum Eddy Merckx kon je uiteraard de nieuwste Garmin- en Tacx-producten bewonderen, maar de meesten bleken toch vooral gekomen voor de rit. Wij trapten mee.

Na vroeg op te staan om Remco Evenepoel op magistrale wijze wereldkampioen te zien worden, was de straffe koffie op de parking van de wielerbaan een aangename opkikker. Eens onze ogen wat verder open gingen, waren we verbaasd over de grote groep fietsers, die al helemaal in koersoutfit klaarstonden om te vertrekken. Zo’n 160 waren het er. Nog terwijl we onze bidons vulden – we kregen te horen dat er onderweg geen bevoorrading was en hadden dus nog snel een extra bidonhouder op onze testfiets geschroefd – stond onder meer Ludo Dierckxsens op het podium uitleg te geven over de rit. Moto’s, volgwagens en wegkapiteins waren voorzien, maar er werd veiligheidshalve toch nog gewezen op het verkeersreglement en op het twee aan twee rijden – we moeten als fietsers niet meteen nog meer tegenstand opwekken onder de andere weggebruikers … Nog snel wat 6D-energierepen in onze achterzak en we plaatsten ons in de groep voor de langste afstand. Naast de 93 kilometer kon je ook opteren voor een meer gezapige 61 kilometer. Uiteraard waren de gpx’en van die routes vooraf naar de deelnemers verstuurd, zodat iedereen paraat stond met zijn Garmin-fietscomputer.

“Ik registreer elke nacht”

Lotto Soudal had drie toprenners én een volgwagen afgevaardigd.

Lotto Soudal had drie man afgevaardigd: Florian Vermeersch, Cedric Beullens en Victor Campenaerts, die meteen ook zijn vriendin liet meerijden – na afloop bleken die laatste twee meer dan 200 kilometer te hebben verzameld die dag. We waren weleens benieuwd welke Garmin-producten die profrenners zelf het liefst gebruiken, dus lieten we Campenaerts aan het woord: “Ik rij altijd met de Edge, maar voorlopig nog met de vorige versie. Ik draag altijd een wearable (sporthorloge, red.) als ik niet op de fiets zit. Iedere nacht is geregistreerd bij mij. Toegegeven, ik heb wel een chique versie, die nieuwe Solar waar je ook zo’n leren bandje bij hebt (waarschijnlijk doelt hij op de Fenix 7 Sapphire Solar Edition Titanium, red.), want ik ben wel 24/7 sportman maar soms is het leuk dat dat niet zo lijkt. Met dat leren bandje kan je het horloge aandoen op deftige kleren en zie je er niet onnozel uit. Sinds ik zo’n Garmin-wearable heb, draag ik geen gewoon horloge meer omdat ik graag die data heb. En sinds die Varia Radar bestaat, rij ik ermee. Ik vind zelfs dat zoiets verplicht zou moeten zijn. Je hebt echt ogen op je rug. Alleen jammer dat je de filmpjes (hij heeft de Varia RCT715 met continuë video-opname, red.) niet makkelijker kan gebruiken op social media – het is echt gericht op de veiligheid – maar misschien wordt dat later nog toegevoegd.”

Slimme groepsroute

Al meteen na het startschot bleek dat het met een groep van zo’n 100 fietsers niet evident is om een drukke stad uit te fietsen. Meer dan een paar keer werd de lange sliert in verschillende stukken opgebroken door een rood licht, maar gelukkig bleken de wegkapiteins perfect in staat om iedereen terug de aansluiting te laten maken – mooi huzarenstukje van die mannen! Via ‘idyllische’ plekjes als Ledeberg en Moscou raakten we toch weg uit Gent en werd al snel duidelijk dat de parcoursbouwers knap werk hadden geleverd. De zorgvuldig uitgekozen wegen waren niet te smal, gevaarlijk of druk, zodat het tempo niet te vaak stokte. De route op onze Garmin Edge 1040 Solar – met die ingebouwde zonnecel moesten we alvast niet bang zijn dat we met een lege batterij zouden vallen – wees richting de Vlaamse Ardennen. Die beeldschone regio is synoniem met korte, nijdige hellingen maar wij vonden alleen maar lopers en vals plat op ons pad – perfect om de groep zo goed mogelijk samen te houden. Zo ontdekten we nog eens nieuwe wegen in een regio die we al vaak hebben doorkruist.

Fietspassie als aanknooppunt

In een dergelijke rit met genodigden, influencers en klanten van de organisator weet je dat de meeste mensen met één of twee vrienden op pad zijn. Toch verveelden we ons geen moment. Niet alleen was het parcours op zich al de moeite en moesten we na iedere bocht een stevige inspanning leveren om in het wiel te blijven – we hadden ons namelijk in de achterhoede genesteld, waar je door het accordeoneffect de meeste inspanningen moet leveren – maar we werden verrassend vaak aangesproken. Dat had natuurlijk al te maken met onze fietskeuze van de dag: de gloednieuwe en zeer opvallende Trek Madone SLR. Met zijn uitsnijding achteraan zuigt hij de aandacht naar zich toe, waardoor heel wat materiaalfanaten er meer over wilden weten. Daarna ging het al snel verder over welke fietsen we allemaal testen, hoeveel die kosten en hoe het nu eigenlijk zit met de leveringsproblemen bij de merken. We hoeven er geen tekeningetje bij te maken: dat soort onderwerpen biedt zoveel voer voor discussie dat de gesprekken niet snel stilvielen.

Heel sporadisch was een stop noodzakelijk als bij iemand het materiaal haperde.

Ambassadeurs

Daarnaast waren er de vele bekende gezichten. Bij de start van de rit wisselden we van gedachten met de immer sympathieke Ludo Dierckxsens, die tegenwoordig werkt bij Codagex, de distributeur van onder meer Garmin. Later op de rit spraken we nog met ex-doelman Geert De Vlieger, die tijdens de coronalockdowns de sfeer erin hield door met behulp van zijn Garmin tekeningen te maken op de Strava-kaart. We hadden nog maar net gelachen met onze schakelproblemen met de SRAM Red-groep (de oorzaak lag uiteindelijk bij een loskomende steekas, onze eigen, domme schuld, dus) of hij stond ook aan de kant met een ketting die blokkeerde. De fietsgoden hebben nu eenmaal een vreemd gevoel voor humor. Verder herkenden we nog Jolien D’hoore, Louis Talpe en naast de fiets de acteurs Jef De Smedt, Ben Rottiers en Kim Hertogs, maar we hebben er vast nog een paar gemist.

Adem in, adem uit en hou vast

Na een onvermijdelijk buitje kwamen we terug aan in Gent en de Blaarmeersen, waar we op het middenplein van de wielerbaan konden genieten van een pastalunch en meteen ook een overzicht kregen op het Garmin-aanbod van Edge-fiets-gps’en, Rally-powerpedalen en wearables. Bovendien waren ook de Tacx-trainers uitgesteld, want het Nederlandse merk kwam een tijdje geleden onder de vleugels van Garmin.

Eens gedoucht, werden we uitgenodigd om een keynotesessie met Karsten Kroon bij te wonen. De ex-renner leidde ons kort door zijn leven en carrière maar gaf ons dan een introductie tot de geneugten van ademhalingstherapie. Voor iedereen lag een yogamatje klaar, zodat je zelf kon kiezen of je zittend of liggend meedeed met de ademhalingsoefeningen. We moeten toegeven, van de ‘box breathing’-techniek (vier tellen inademen, vier tellen vasthouden, vier tellen uit en vier vast) werden we inderdaad rustig en de ‘psychedelic breathing’-techniek (eerst een soort hyperventileren, daarna uitademen en dan een tijdje niet ademen) gaf ons een ‘licht’ gevoel. Net zoals Kroon zelf aangaf, zijn we ook niet zo ontvankelijk voor zweverig gedoe maar dit lijkt wel iets interessants om nog eens uitgebreider te proberen. Zo zie je, we leren nog elke dag bij.

Onze route van 93 kilometer kan je HIER downloaden.

Bekijk het filmpje van de Garmin Cycling Day op de Instagram-pagina van Garmin BeLux.