Deel dit artikel:

Gamma Time-pedalen overzichtelijker gemaakt

Time-pedalen zijn nog niet zo lang onder de hoede van Sram terechtgekomen, dus was het een kwestie van tijd voor er vernieuwingen zouden gebeuren. De complete lijn is nu vereenvoudigd, kreeg een nieuwere stijl en kreeg ook een aantal updates.

De XPRO is nog altijd het pure koerspedaal. Kenmerkend is de grote platformoppervlakte (725 mm² t.o.v. 700 mm² bij Xpresso) en de ruime speling (zowel lateraal als qua hoek) die je hebt, wat handig is voor mensen die knieproblemen krijgen als ze gedwongen worden in een bepaalde houding te blijven. De carbon veer die duidelijk en snel vastklikt bij het inklikken is in drie niveaus in te stellen, naargelang je wens om vaster of losser te zitten. De standaard ICLIC Float-plaatjes hebben speling, de optionele Fixed-versie niet. Bij de XPRO kan je kiezen uit drie aslengtes: narrow (51 mm), regular (53 mm) en wide (57 mm).

XPRO 12 SL (490 euro): 87,3 g/pedaal maar maximaal gewicht fietser van 90 kg, keramische lagers, holle titanium as, carbon body, aero dankzij afgevlakte onderkant.
XPRO 12 (340 euro): gelijkaardig maar gewone titanium as en gewone stalen lagers, daardoor 94 g. Nog altijd maximaal 90 kg.
XPRO 10 (180 euro): 113 g, holle stalen as, nog altijd carbon body.

De Xpresso-lijn gebruikt dezelfde plaatjes, maar heeft een iets kleiner oppervlak. De spanning van de carbon veer is nog altijd instelbaar.

Xpresso 6 (105 euro): body uit glasvezel met stalen beschermplaat.
Xpresso 4 (70 euro): heeft niet meer de stalen beschermplaat zoals de 6 en de XPRO’s.

De Atac is een bekende naam bij Time en is nog altijd het pedaal voor XC, cyclocross en gravel. In- en uitklikken gaat vlot, terwijl de aangenaam aanvoelende speling bevrijdend kan werken. Eveneens een voordeel: de Atac heeft relatief weinig last van vuil, want modder en steentjes vinden meestal snel hun weg naar buiten. De spanning van de veer is instelbaar. Atac Easy-plaatjes met 10° speling of STD met 13/17°.

Atac XC 12 (330 euro): 120 g/pedaal, titanium as, carbon body.
Atac XC 10 (165 euro): 140 g, holle stalen as, carbon body.
Atac XC 6 (100 euro): 150 g, stalen as, composiet body.

Trailbikers kijken naar de extra ondersteuning van het MX-pedaal. De MX 6 (105 euro) en MX 4 (70 euro) verschillen enkel qua as (hol staal versus gewoon). Ze gebruiken dezelfde Atac-plaatjes.

Ga je op nog grotere avonturen, zoals enduro en zwaardere trail, dan is er de Speciale. Die heeft extra pinnetjes op de kooi en is in duurdere uitvoeringen beschikbaar, te beginnen met de Speciale 12 (390 euro) met geanodiseerd alu platform, titanium as en twee versies (Large voor downhill en enduro, Small voor trail of enduro). De Speciale 10 (200 euro) doet het met een stalen as.

Speciaal voor stadsfietsers die ingeklikt willen zitten, is er de Link (70 euro). Die heeft een vlakke kant om te combineren met gewone schoenen en een klikkant.