Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Gaat de fiets aan eigen succes ten onder?

Het succes van de fiets heeft een keerzijde. Althans, in Nederland. Zo’n 10 procent van de fietsers laat hun tweewieler vaker staan, omdat in hun beleving de fietspaden steeds drukker worden. Daarnaast is asociaal rijgedrag van andere fietsers een reden om de fiets in de garage te laten staan.

Het is de Nederlandse krant De Telegraaf die daar donderdag over schrijft. Het verhaal is gebaseerd op een onderzoek van CROW Fietsberaad in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterschappen. De projectmanager van dienst heeft een duidelijke waarschuwing in de krant: “De fiets kan aan zijn eigen succes ten onder gaan.”

Vooral in grote steden is er ergernis over drukke fietspaden, zo blijkt uit de reacties van de 2.000 ondervraagden. Mensen kiezen voor alternatieven en nemen vaker het openbaar vervoer of de auto. Sommige mensen die toch fietsen vertrekken expres later of rijden om. Dit om de drukte op fietspaden te mijden.

Het gedrag van medefietsers is eveneens een reden om de fiets onaangeroerd te laten. De grootste ergernis is met z’n drieën naast elkaar fietsen. Ook een tekort aan fietsstallingen is fietsers een doorn in het oog. Het zorgt er eveneens voor dat fietsers opteren voor alternatieven, zoals de auto of het openbaar vervoer.

Gerelateerde artikels