Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Franse premier ontketent fietsrevolutie

Dat Frankrijk een echt fietsland is, staat voor premier Edouard Philippe wel vast. Het steekt hem alleen dat fietsen vooral als sport wordt gezien, terwijl de fiets volgens hem ook een geschikt vervoermiddel is voor dagelijkse verplaatsingen. De Franse premier heeft daarom een plan gelanceerd waarmee hij meer mensen dagelijks op de fiets probeert te krijgen.

Tijdens zijn bezoek aan de Tour de France, afgelopen zomer, viel het hem op hoezeer Frankrijk een wielerland is. “Maar we zien het vooral als een sport en maar heel zelden als een manier van transport om boodschappen te doen of om naar het werk te gaan. In Noord-Europese landen is dat wel het geval, terwijl men daar minder gepassioneerd is van fietsen dan wij”, zo berichten Franse media.

Het zette Philippe aan om een plan van aanpak te smeden, Plan Vélo genaamd. Op dit moment wordt slechts 3 procent van de dagelijkse verplaatsingen met de fiets gedaan en met Plan Vélo moet dat in de komende jaren toenemen tot 9 procent. De Franse premier trekt 350 miljoen euro uit om fietsinfrastructuur te verbeteren. Fietspaden zijn nu vaak kort en sluiten niet goed aan op andere fietspaden.

Het blijft niet bij fietspaden oplappen, er worden meer maatregelen getroffen. Zo komen er belastingvoordelen voor ambtenaren die de fiets nemen om naar hun werk te gaan en moeten tegen 2022 alle middelbare scholen gratis fietslessen aanbieden. Er komen tevens maatregelen tegen diefstal (afgelopen jaar werden circa 300.000 fietsen gestolen in Frankrijk).

Gerelateerde artikels