Deel dit artikel:

Finisher

Slechts een zeventigtal mensen gaven de voorbije week op tijdens de Transalp. Volgens de organisatie een absoluut minimum in een decennium Transalp. Volgens de organisatie het gevolg van het almaar aanmanen van de deelnemers om ‘voorzichtig’ te zijn en ‘veilig’ te koersen. “Het is en blijft een Jedermann Rennen, een cyclosportieve toertocht voor wielertoeristen die in principe toegankelijk moet blijven voor iedereen. Veiligheid staat daarbij centraal”, aldus organisator Mathias Ley. Toch is er in 10 jaar Transalp tegelijk een niet te ontkennen evolutie naar professionalisering. De fietsen van de deelnemers worden duurder en het algemene fietsniveau stijgt.

Zo’n 1.400 fietsers werden als helden onthaald in Arco, op een steenworp van het Gardameer. Bij heel wat granfondo’s of cyclo’s ontvangen de deelnemers na afloop een ‘erkenning’, een medaille, brevet of shirt. Dat was ook in Arco het geval. Het geschenk werd hier wél in dank afgenomen, terwijl dat bij andere cyclo’s voor velen van minder belang lijkt. Vele Transalp-deelnemers wilden hun ‘Finisher’-shirt voor de rest van de dag niet meer afstaan. Wie de Transalp uitrijdt, is trots op zichzelf. Trots op die blootliggende aderen op de benen. Trots op zijn of haar gevecht tegen zichzelf, de tijd en de Alpentoppen. En terecht: 800 km door de Alpen fietsen, over 17 cols, is een mooie prestatie. Terwijl Fabian Cancellara in het geel door België mag fietsen, voelt het bij de 1.400 wielertoeristen aan alsof ze hun Tour de France achter de rug hebben.

Het moest een knaller van een party worden, het met veel bombast aangekondigde Transalp-slotfeest in Arco. De sfeer was best oké maar van uitzinnige taferelen was geen sprake. Toch genoot iedereen intens. En elk op zijn eigen manier. De meest intense beleving kwam op naam van Werner Weiss, glansrijk winnaar van de Transalp samen met zijn beresterke ploegmaat Bernd Hornetz. Een week lang was het duo ongenaakbaar, gisterenavond stokte één deel van de tandem. Alcohol kan zelfs een beer vellen. Laat de volgende etappe maar komen: Weiss is vandaag te pakken. Alleen: de Transalp is voorbij. Het is uitkijken naar de editie van volgend jaar. Die zou opnieuw finishen in Arco en door Zwitserland en naar Livigno trekken. Misschien zijn we er wel opnieuw bij.  

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE