Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Fietsvierdaagsen grijpen in nu steeds meer e-bikers aan de start staan

Organisaties nemen maatregelen.

De opkomst van de populaire e-bike verandert de fietsvierdaagsen, die deze periode weer massaal worden gehouden. Steeds meer deelnemers rijden de vierdaagsen mee op een elektrische fiets. Met de ondersteuning kiezen zij voor langere routes. Organisatoren van de evenementen zijn blij met deze ontwikkeling, weet RTL Nieuws, maar de medaille heeft ook een andere kant. Er zijn aangepaste routes nodig, er doen zich valpartijen voor en er zijn irritaties bij ‘gewone’ fietsers.

Bij de jaarlijkse fietstocht in Sint-Oedenrode (Nederland) rijdt al 78 procent van de ruim duizend deelnemers op een e-bike, vertelt secretaris Fred van Rooij aan RTL Nieuws. “Vijf jaar geleden, toen we begonnen, was dat nog 10 procent.” Hij is daar blij mee. “Consumenten hebben een groter bereik om te fietsen, zien daardoor meer en hebben er meer plezier in.” Anderzijds moeten ze het wel kunnen, waarschuwt Van Rooij. “Niet als een gek gaan sjezen en andere fietsers afsnijden.”

Soms gaat het verkeerd en is ingrijpen nodig. Vorig jaar viel een vrouw met haar e-bike. Daarom heeft de organisatie van de Rooise Fietsvierdaagse in Sint-Oedenrode de route aangepast. Ze vermijdt zandpaden zo veel mogelijk, omdat de fietsen met ondersteuning hierin eerder met hun voorwiel blijven vastzitten. Omdat de snelheid van e-bikers hoger is, is de bewegwijzering duidelijker gemaakt en er zijn onderweg oplaadpunten voorzien. De fietsvierdaagse in het Nederlandse Appelscha laat e-bikers een half uur eerder vertrekken om irrittaties te voorkomen.

De organisatie van de Fiets4daagse Venray (Nederland geeft van tevoren veiligheidsinstructies om gevaarlijke toestanden te voorkomen. “We zeggen: het is geen wedstrijd, denk aan de mensen die op een gewone fiets rijden. Geniet van de omgeving, kijk om je heen en schakel niet meteen naar de hoogste versnelling”, legt vice-voorzitter Pierre Houben uit. Het merendeel houdt zich hier volgens hem ook aan. “Al heb ik dit jaar wel twee valletjes met e-bikes gezien.” 60 procent van de 2.500 fietsers zijn hier e-bikers.

Gerelateerde artikels