Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ex-renner Sky over ophef Wiggins: “Situatie lijkt verdacht”

Jonathan Tiernan-Locke zet vraagtekens bij gebruik anti-astmamiddel.

De stofwolken zijn nog altijd niet opgetrokken, nadat het Russische hackerscollectief Fancy Bears persoonlijke gegevens onthulde van onder meer Bradley Wiggins. De Brit zelf beweerde intussen al meermaals zich van geen kwaad bewust te zijn, maar heel wat mensen in de wielerwereld stelden vraagtekens bij gemaakte keuzes in 2012. Ook voormalig ploeggenoot Jonathan Tiernan-Locke kan nu aan dat rijtje toegevoegd worden.

Volgens Tiernan-Locke, die eerder zelf werd ontslagen bij Team Sky na een dopingovertreding, was de timing van Wiggins’ zogeheten Therapeutic Use Exemption (TUE) voor het gebruik van een astmamiddel ‘bijzonder handig’. Kort voor de gewonnen Tour van 2012 vroeg en kreeg hij toestemming voor inname. “Ik wil niets insinueren, maar door de timing ziet het er gewoon vreemd uit. Als je zo’n middel nodig hebt, dan ga je ervan uit dat dat het geval zou zijn tijdens je hele carrière. Dat je het jaar in, jaar uit zou moeten nemen, maar dat gebeurt niet. Vanuit dat opzicht lijkt het verdacht”, stelt hij tegen de BBC.

Ook al kreeg Wiggins van de UCI toestemming voor gebruik van het verboden anti-astmamiddel (triamcinolone om precies te zijn) en hebben hij en zijn team binnen de lijntjes gekleurd, het imago van Team Sky is door de onthullingen wel besmeurd. “De ploeg pretendeerde alles openbaar te maken en wilde transparant lijken. Ze deed voorkomen alsof ze niets te verbergen had, maar de werkelijkheid was toch iets anders”, zegt hij tegen de BBC. “Je hebt een gast die favoriet is voor de eindzege in de grootste wedstrijd. Dan wil Sky, dat altijd zo stipt is, niets aan het toeval overlaten. Dus ik snap wel dat je je gedetailleerde plannen dan niet wil laten dwarsbomen door wat allergieën.”

Update (vrijdag 8.10 uur): de Britse anti-dopingautoriteit UKAD is een onderzoek gestart naar Sir Bradley Wiggins en Team Sky. Aanleiding is een medisch pakket dat voor de Tour de France van 2011 werd bezorgd. Dat meldt Daily Mail. Het zou gaan om een onderzoek naar ‘een beschuldiging van wangedrag in de wielersport’

Gerelateerde artikels