Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Er wacht de renners in Clasica San Sebastian een loodzware finale

De Murgil Bidea, de slotklim, heeft stijgingspieken tot wel 23 procent.

Het ‘wielernajaar’ begint vandaag echt met de Clasica San Sebastian. In vergelijking met de voorgaande 35 edities heeft de WorldTour-koers ditmaal een iets andere finale. De Bordako Tontorra – je weet wel, de klim waar Greg Van Avermaet vorig jaar door een motor omver werd gereden – is er niet meer bij. Ze zorgt voor te veel chaos, concluderen de parcoursbouwers al na twee jaar. In plaats daarvan krijgen de renners de kortere, maar o zo steile Murgil Bidea op hun pad.

Bauke Mollema ging alvast op verkenning en laat in een korte video zien hoe lastig de klim is. De Murgil Bidea is 1,9 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 10,5 procent. Hoe dichter de renners bij de top komen, hoe steiler het wordt. Er zijn zelfs pieken van 23 procent. Eenmaal boven rest de renners slechts nog een paar kilometer tot de streep. Hier kan dus de beslissing vallen.

Bauke Mollema, die na de Clasica San Sebastian naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gaat, is duidelijk over de serieuze klim. “Een typische klim uit het Baskenland met een smal maar steil weggetje. Ik moet al 300 watt trappen om 10 kilometer per uur te kunnen halen. Eén ding is zeker: het wordt beslist een zware wedstrijd.”