Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

En daar is Cervélo met zijn gravelbike!

Het is nu zo ongeveer iedereen in de branche wel duidelijk geworden dat een fietsfabrikant niet meer zonder gravelbike in zijn line-up kan. Cervélo is één van de laatsten om dat gat in zijn gamma dicht te plamuren, maar de Polyfilla waarmee ze dat doen is wel van het zuiverste soort. Want de Cervélo Aspero ziet er alvast bloedmooi en veelbelovend uit.

Tja, bedenk maar eens iets als je als één van de laatste fietsfabrikanten met een gravelbike op de proppen komt want het warme water is in die relatief nieuwe markt de voorbije maanden al zo vaak opnieuw uitgevonden dat je al ver ‘buiten het doosje’ moet denken om nog met wat nieuws te komen. De Cervélo productontwikkelaars maakten het zich qua uitgangspunt alvast niet zo moeilijk want ze gingen op zoek naar een gravelbike die even snel zou sturen als hun racefietsen. Niet slecht bedacht, maar de keerzijde van die medaille is natuurlijk wel dat niet iedereen met zo’n bliksemsnel sturende gravelaar overweg kan.

Trailmixer

Om dat probleempje te tackelen bedachten de Cervelaars de Trailmixer, een omkeerbare bus in de voorvork waarmee je de positie van het wiel en meteen ook de vorksprong kunt aanpassen. De balhoofdhoek is naar gravelnormen immers heel steil, maar monteer je het voorwiel in de achterste positie van de Trailmixer, dan vergroot je daarmee de naloop en maak je de fiets een stuk rustiger. Simpel, quoi?

Voor de rest is de Cervélo Aspero een moderne gravelfiets met schijfremmen, interne kabelgeleiding, een afneembare voorderailleurnok (zodat je 2X of 1X aandrijvingen kunt gebruiken) en de fiets is compatibel met dropper posts. In 700c passen banden tot 44 millimeter in het frame, wie voor 650b wielen opteert kan in ideale omstandigheden sloffen tot 49 mm breedte monteren.

De Cervélo Aspero kost afgemonteerd met Sram Force eTap AXS 5.999 euro, met Shimano GRX wordt dat 3.999 euro en met een Sram Apex 1X aandrijving hangt er een prijskaartje van 2.999 euro om het stuur. De frameset kost 2.499 euro.

Alle fietsen en de details vind je op de site van Cervélo.

In het filmpje links leggen de ingenieurs uit wat er zo speciaal is aan de Aspero. Dat is een SERIEUS filmpje. In het filmpje rechts legt Cervélo uit wat de essentie van gravelriding is. En dat is een GRAPPIG filmpje.

Gerelateerde artikels