Deel dit artikel:

Eerste Canyon-schoenen zitten meteen in topsegment

Canyon laat zijn voeten niet slepen, want het Duitse merk komt nu ook met weg- en offroadschoenen op de markt. Het pakt dat meteen serieus aan, want de Tempr CFR zit in het hoogste segment en is klaar voor gebruik in de koers.

De benaming is al een weggever, want Canyon gebruikt de noemer CFR voor zijn lichtste en stijfste fietsen. Dat creëert natuurlijk meteen hoge verwachtingen, maar de Tempr CFR lijkt over een aantal interessante troeven te beschikken. Om te beginnen, menen ze bij Canyon niet de wijsheid in pacht te hebben, want ze werkten voor deze schoenen samen met enkele gereputeerde partners. Carl Bird en Eric Horton van FORM8ION ontwierpen al schoenen voor onder meer Giro en Rapha, en waren dus de geknipte personen voor dit project. Ze gingen voor een clean, stijlvol ontwerp met geperforeerd microvezel en een soort sok aan de bovenkant in het midden. Die vormt zich mooi rond de voet en enkel en creëert een vrij gevoel.

Boa leverde ook een bijdrage. De twee geanodiseerde aluminium Li2-draaisluitingen werken met een stoffen kabeltje dat bijdraagt aan het comfort en ze zijn verbonden met ‘zwevende’ riemen aan de andere kant. Die kunnen relatief vrij verschuiven naargelang de noden van je voetvorm en ze hebben een brede basis aan de onderkant van de schoen, wat de sluiting rond de voet verzekert. Canyon noemt dit de PerformFit Wrap. Voor de PureFit360-pasvorm vertrouwde Canyon op data van vele atleten. Belangrijk is de brede ruimte voor de tenen, want als je ergens last kan krijgen, is het daar wel.

Verbonden met die leest zijn de custom Solestar-inlegzooltjes. Die moeten elk type voet in een neutrale positie brengen, waardoor de voet op een natuurlijke manier kan bewegen om een maximale krachtoverbrenging te creëren zonder comfort te moeten opofferen.

Bij een koerswaardige schoen hoort een efficiënte zool. De interne carbon plaat zorgt voor die essentiële stijfheid en het hoogteverschil van 6 mm tussen voor en achter brengt de voet in nauw contact met het pedaal. Dat de stijfheid voldoende is voor het hoogste niveau bewees Zoe Backstedt door het WK veldrijden voor beloften te winnen met de Tempr CFR Off-Road.

Voor de Off-Road-uitvoering, ten slotte, werkte Canyon samen met Vibram. Met het Megagrip-rubber krijg je een duurzame buitenzool met veel grip. De noppen staan wijd uit elkaar, zodat modder niet blijft hangen. Het midden van de buitenzool is goed beschermd tegen stenen, en ook bij de raceversie zien we plastic bescherming aan voor- en achterkant.

De Canyon Tempr CFR Road komt in het wit of zwart en weegt in maat 42 250 gram, voor onze 45,5 is dat 289 gram. Bij de Tempr CFR Off-Road, in het wit, zwart of grijs, is dat 290 gram in maat 42. De prijs is telkens 329,95 euro en ze zijn beschikbaar in maat 36 tot en met 48, en in halve maten tussen 40,5 en 46,5. Volgens Canyon bieden de speciale sluiting en de brede teenruimte voldoende bereik, waardoor een brede versie van de schoen normaal niet nodig is.

We hebben de schoenen net binnen voor een test en de eerste indruk is inderdaad die van een efficiënte maar comfortabele schoen, maar voor een volledig testverslag moet je de kanalen van Grinta! in de gaten houden.

Meer informatie vind je op de website van Canyon >>