Deel dit artikel:

Een geheel nieuwe BMC Fourstroke-familie.

De volledig vernieuwde crosscountry-collectie van BMC komt met een line-up om U tegen te zeggen. Het vlaggenschipmodel Fourstroke 01 krijgt de Autodrop technologie, de eerste volledig geïntegreerde automatische seatdropper ooit. Maar ook de andere Fourstroke-modellen worden voorzien van een nieuw carbonframe, een aangepaste geometrie en dito vering om er nog veelzijdiger modellen van te maken dan ze reeds waren.

“We hebben de belangrijkste kenmerken van de Fourstroke doorgetrokken om een frame te leveren dat alle elementen van zijn voorganger overneemt en de mogelijkheden nog verder uitbreidt,” zegt Conrad Glassey, Head of Product Management bij BMC. “Nog voor de officiële lancering won deze geheel nieuwe crosscountry-racemachine met Titouan Carod in Val di Sole reeds goud.”

Revolutionair DNA

Met een revolutionair frame en grensverleggende mogelijkheden is de Fourstroke-familie gebaseerd op eenzelfde kern maar wel met drie verschillende persoonlijkheden. 

Fourstroke 01 en Fourstroke zijn pure crosscountry-racemachines. Ze zijn voorzien van de nieuwe APS dual-link vering met 100 millimeter veerweg voor en achter, in een carbonframe met geïntegreerde bescherming. Beide series zijn ontworpen rond de progressieve BWC-geometrie, die nu plaats biedt aan twee bidonhouders, ideaal voor marathonrijders.

De derde in lijn, de Fourstroke LT is een fiets ontworpen voor rijders die nog meer prestaties willen. De Fourstroke LT biedt trailracing voor crosscountry-rijders met 120 millimeter van de vernieuwde APS dual-link veerweg en BWC geometrie. 

Stefan Christ, Hoofd R&D bij BMC geeft inzicht in de processen die hebben geleid tot de nieuwe xc-familie: “Elk model voldoet aan de eisen van verschillende types rijders, maar deelt hetzelfde medaillewinnende frame dat vanaf de grond opnieuw is ontworpen met revolutionaire kernelementen: een volledig nieuw veersysteem, vernieuwde geometrie en een verbeterd ontwerp voor twee bidonhouders.” Het vernieuwde Advanced Pivot Suspension System (APS) heeft zijn kinematica volledig omgesmeten en moet nu nog meer tractie en trapefficiëntie opleveren op alle soorten terreinen.

Autodrop Technologie

De gloednieuwe BMC Autodrop voorziet de 01-serie van de allereerste volledig geïntegreerde, automatische seatdropper. Deze revolutionaire technologie maakt on-the-fly drop van de zadelpen mogelijk. De technologie zorgt ervoor dat je niet langer kracht hoeft uit te oefenen om het zadel te laten zakken. Het maakt dat je je niet langer op de seatdropper moet concentreren tijdens de wedstrijd, wat dan weer tot minder vermoeidheid en betere prestaties leidt.

Geometrie

De volgende evolutie van het Big Wheel Concept drijft de crosscountry-geometrie verder op met progressieve verfijningen om de positie van de rijder te verbeteren voor een betere krachtoverbrenging en grip op steil terrein. De vlakkere 66,5˚ balhoofdhoek en een lange reach zijn ideaal voor een snelle en progressieve racestijl, ontworpen om met gemak de steilste hellingen aan te vallen. De 429 millimeter korte chainstays leveren kracht, grip en speelsheid op de meeste technische secties, terwijl de verlaagde trapas en de steile zitbuishoek van 76,7˚ zorgt voor een prima gewichtsverdeling.

De Fourstroke familie is gemaakt voor ongeëvenaarde vermogensafgifte met een opnieuw ontworpen chassis en achterdriehoek. De achterdriehoek draagt bij aan een toename van maar liefst 20% op vlak van trapstijfheid. De Fourstroke-modellen bieden ruimte aan banden tot 2,4”. Een geïntegreerde vorkstopper, een gegoten achtervorkbeschermer en bescherming op de onderbuis beschermen het frame voor meer duurzaamheid. De 01-serie heeft bovendien een aangepaste poort op de zitbuis voor gemakkelijke toegang voor onderhoud van de Autodrop-seatdropper.

Maten, beschikbaarheid en prijzen

De Fourstroke 01 is verkrijgbaar in vier maten (S, M, L, XL), drie modellen en ook als losse frameset. Fourstroke 01 LTD en ONE zijn verkrijgbaar vanaf juni 2023, TWO vanaf oktober 2022 en FRS VAR1 vanaf februari 2023, en kosten respectievelijk €12999, €10999, €8999 en €5499 euro. 

Fourstroke is verkrijgbaar in vier maten (S, M, L, XL) en vier modellen. Fourstroke ONE is verkrijgbaar vanaf oktober 2022, TWO vanaf april 2023, THREE vanaf juni 2023 en FOUR vanaf september 2023, en kost respectievelijk €7499, €6499, €5299 en €4299. mc

De Fourstroke LT is verkrijgbaar in vier maten (S, M, L, XL) en drie modellen. Fourstroke LT LTD is verkrijgbaar vanaf april 2023, ONE vanaf januari 2023 en TWO vanaf september 2023, en kost respectievelijk €11999, €5899 en €4499.